Naučno istraživanje: evo kako zeolit utiče na naš organizam

Ako koristite zeolit, saznajte kako on utiče na rad creva i sportsku aktivnost!

Zeolit je mineral koji nastaje mešanjem vulkanske lave s alkalnim podzemnim vodama. Specifičan je zbog svoje kristalne hemijske strukture u kojoj se nalaze mikroelementi poput silicijuma.

Reiki kamen zeolit: čarobni kristal koji uklanja toksine iz tela i zemlje...

Smatra se kako bi silikati iz zeolita mogli imati delovanje adsorbensa, zamene za iona, katalizatora i antidijaretika. Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition bio je ispitati učinak uzimanja zeolita kao dodatka ishrani na biomarkere propusnosti creva i parametre upalnog stanja kod utreniranih pojedinaca, kao i ispitati može li zeolit da poboljša njihovo sportsko izvođenje.

U istraživanju je učestvovalo 52 muškaraca i žena koji treniraju sportove izdržljivosti, slične su građe tela i godina od 20 do 50 godina. Oni su tokom 12 nedelja uzimali 1,85 g zeolita dnevno. Kako bi ispitali spomenute biomarkere ispitanicima su analizirani uzorci stolice i krvi, pa im je određen stepen sportske aktivnosti.

Kako da znate da li vašem telu nedostaje jod...

Rezultati su pokazali značajno smanjenje koncentracije zonulina, proteina koji utiče na povećanje propusnosti između ćelija crevnog epitela, kod ispitanika koji su uzimali zeolit. Osim toga, kod ispitanika koji su uzimali zeolit zabeleženo je i povećanje IL - 10, citokina sa značajnim protivupalnim svojstvima. No delovanje zeolita na ostale parametre, poput sportske aktivnosti, nije uočeno. Autori istraživanja su zaključili kako je uzimanje zeolita tokom 12 nedelja imalo pozitivan uticaj na probavni sistem ispitanika. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja koja bi potvrdila dobijena saznanja i detaljnije objasnila mehanizam spomenutog delovanja zeolita.

Izvor: Zdrava krava

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.