Najbolja prevencija raka dojke

Najmanje pet načina da se zaštitimo od karcinoma dojke čine pravu strategiju prevencije.

Činjenica da svakog oktobra saznamo da ima još više novoobolelih žena od raka dojke u Srbiji ne treba da nas deprimira jer, preventivnim ili redovnim pregledom, ako se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je lečiv i izlečiv, a to znači i spasen život.

Ne možemo promeniti činjenicu da se može oboleti od maligne bolesti dojke. Ono što u toj situaciji treba, je da se prihvati novonastala situacija i da se misli usmere ka izlečenju i prihvatanju nekih promena koje nastaju usled bolesti kao I nakon lečenja. Treba usvojiti zdrave životne navike, kao što su pravilna ishtana koju preporučuju stručnjaci a a odnosi se na malignu bolest dojke I umerena fizička aktivnost radi poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.

Održavanje telesne težine - Istraživanja pokazuju da prekomerna telesna težina može dovesti do povećanja rizika za nastanak raka dojke, posebno u menopauzi. Povećana telesna težina I gojaznost, odsustvo fizičke aktivnosti su faktori rizika za pojavu raka dojke na koje možemo uticati. Neke namirnice sadrže vitamine i antioksidantna svojstva koja pomažu da se smanji rizik od raka dojke. Pravilnom ishranom može se smanjiti rizik za nastanak i drugih vrsta malignih bolesti, kao i pojavu dijabetesa I kardiovaskularnih bolesti.

Posećujte svog lekara redovno - godišnji pregledi mogu povećati šanse za rano otkrivanje karcinoma dojke. Lekar će vam preporučiti da sa samopregledom dojki treba pošeti od 20 godine života, jednom mesečno najbolje 10 dana od početka ciklusa. Od 30 godine pored rutinskog mesečnog samopregleda treba jednom godišnje raditi i ultrazvučni pregled dojki. Ako ste stariji od 45 uz samopregled, obavezan je bazični pregled koji obuhvata pregled dojki od strane edukovanog specijaliste, radiografski pregled (mamografija) i ultrazvučni pregled. To je takozvano zlatno pravilo za postavljanje korektne dijagnoze zdravlja dojki kod žena.

Ukoliko je žena u menopauzi, samopregled dojki treba da obavlja istog dana svakog meseca.

Tim udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo Zajedno" je tokom oktobra 2013. godine, kada se inače obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke uz punu podršku Hypo Alpe Adria banke kao prijatelja Udruženja, realizovao niz aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o ovoj bolesti.

Jasmina Lukić, predsednica Udruženja ističe: ‘'Bitno je da podstaknemo žene da misle o svom zdravlju, da idu na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, i samim tim poveća stepen izlečenja. Jedino i isključivo prevencijom žene se mogu zaštiti od ove maligne bolesti. A uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. Udruženje žena obolelih I lečenih od raka dojke "Budimo zajedno" je tu da pomogne svim ženama na putu ozdravljenja svojom podrškom. Najvažnije je da žena zna da nije sama''.

Činjenice koje bi žene trebalo da znaju u vezi sa rakom dojke su faktori rizika na koje ne možemo uticati, faktori rizika na koje možemo uticati i najbolji način da se zaštitimo od maligne bolesti dojke.

Faktori rizika na koje ne možemo uticati su:

 

 • starenje;
 • nerađanje;
 • rak dojke u prošlosti;
 • slučajevi raka dojke u porodici;
 • nasleđeni mutirani gen za karcinom dojke BRCA1 ili BRCA2;
 • dugačak reproduktivni period, (prva menstruacija pre 12. godine života I menopauza nakon 55 godine).

 

Faktori rizika na koje možemo uticati su:

 

 • namerni prekid trudnoće pre prvog rođenog deteta;
 • nedojenje;
 • fizička neaktivnost;
 • gojaznost nakon klimaksa.

 

Najbolji načini da se zaštitimo od raka dojke su:

 

 • dobro upoznajte svoje dojke samopregledom;
 • sa svojim lekarom porazgovarajte o riziku i zdravlju dojki;
 • u konsultaciji sa specijalistom za dojku procenite mogućnost sopstvenog rizika za rak dojke;
 • utičite na faktore rizika koje možete promeniti ili ih izbegnite;
 • redovno se javljate na preporučeni preventivni ili redovni pregled.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.