Mesečev kalendar sadnje

U poslednje vreme, lunarni kalendar sađenja je sve više popularan i sve se više ceni.

Zemlja je živi organizam i poljopri­vredno imanje treba da bude zaokružen ciklus. Sam sebi dovoljan. Samoobnovljiv. Treba odbaciti monokulturu i poštovati raznolikost kultura i raspored njihove sadnje. Rudolf Stajner, vizionar i utemeljivač biodinamike, još 1924. godine u Nemačkoj tokom svojih poznatih predavanja, na kojima se zasniva biodinamika, primetio je i upozoravao kako je zemlja zatrovana zbog povećane upotrebe mehanizacije i hemijskih sredstava i kako plod osetno gubi kvalitet. Da bismo razumeli biljni svet, treba da proširimo svoj pogled na ono što utiče na rast i napredak biljaka, jer su one podložne uticajima koji se protežu sve od dubine zemlje do visine neba. Osim zemlje, na biljke utiču toplina i svetlost Sunca, Mesec, planete i zvezde.

Postoje četiri osnovne grupe biljaka prema kojima treba planirati baštenski plodored: biljke korena (cvekla, šargarepa, peršun...), biljke lista (salata, blitva, kelj...), biljke cveta (ukrasno bilje, jednoletnice, lukovice, ali i brokoli...) i biljke ploda (grašak, pasulj, mahunarke...). Svaku od navedenih grupa treba saditi, odnosno sejati, presađivati, brati i negovati samo tokom određenih dana, odnosno u razdoblju kada planete na njih dobro deluju. "To ne znači da moramo biti isključivi pa u leju za biljke lista ne smemo posaditi nekoliko glavica luka ili neku mahunarku, nego znači da u toj leji treba da prevladava određena kultura, a da drugih kultura bude manje, ali ipak moraju biti zastupljene, posebno lekovite biljke i cveće, poput nevena koji leči i zemlju i plod, ili kadife koje odbijaju štetočine", savetuje Senka Kušer Milić, vlasnica biodinamičkog vrta.

Osim toga, plodored treba menjati iz godine u godinu, tj. rotirati kako se zemlja ne bi iscrpila, a tu promenu kultura treba uskladiti s planetarnim uticajima, koje biodinamičari prate iz dana u dan služeći se mesečevim kalendarom.

Vrste sađenja

Postoje tri različite metode "sađenja po Mesecu": sinodička, sideralna i biodinamička.

Sinodički način sađenja polazi od podele lunarnog ciklusa na 4 faze/kvartala. Ciklus traje 29,6 dana, a u njemu se biljke dele na 4 kategorije: biljke korena, biljke lista, biljke sa semenima spolja i biljke sa semenima unutra.

Biodinamički ciklus je detaljniji i koristi 12 horoskopskih znakova kao metod pozicioniranja Meseca.

Sideralni je veoma sličan biodinamičkom, osim što u obzir uzima i rotaciju Meseca oko Zemlje za definisanje najboljeg vremena za setvu i berbu.

Koji od ovih sistema će se koristiti zavisi od veštine i posvećenosti, ali stručnjaci predlažu da se krene sa jednostavnijim (sinodičkim) uz redovno dnevno vođenje beležaka u dnevniku. Tako će se precizno videti rezultati ovog vida baštovanstva.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.