Letovanje na organskoj farmi

U zamenu za besplatan smeštaj i organsku hranu koju dobijaju, vuferi pomažu domaćinima u aktuelnim poslovima na imanju.

Ako ste već odavno želeli da provedete slobodne dane na netipičan način, koji ne podrazumeva klasičan desetodnevni polupansion u nekom od dupke punih letovališta, a pri tom vas interesuje organska proizvodnja, volite zdravu hranu i druženje, onda je WWOOF prava stvar za vas!

"World Wide Opportunities on Organic Farms", skraćeno WWOOF, globalni je pokret ljudi koji žele da se aktivno uključe u proces uzgoja zdravog voća i povrća i da makar privremeno žive daleko od gradske vreve. Da pojasnimo: ako kao vufer (WWOOF-er) otputujete na neku od organskih farmi u svetu ili u Srbiji, od vas se očekuje da za besplatan smeštaj i organsku hranu koju dobijate, pomognete domaćinu u aktuelnim poslovima na imanju. Treba naglasiti da se ovde ne radi ni o kakvom kuluku, već više o učenju o nečemu novom i korisnom, kroz praksu, odnosno umereni rad na farmi. U stvari, WWOOF podrazumeva solidarnost sa domaćinom i podršku njegovom načinu života u skladu sa prirodom. Ovaj pokret je nastao spontano - iz istinske potrebe za kvalitetnijim životom.

Sada već legendarna Su Kopard, nekada obična službenica, bila je nezadovoljna svojim životom: višesatni rad u kancelariji ju je iscpljivao, a istovremeno je gubila svaki odnos sa prirodom. Uvidevši apsurd savremenog doba, dala je oglas u lokalnom listu da želi da volontira na nekoj farmi. Nije mnogo prošlo do prve ponude. U tome su joj se pridružili prijatelji, a na iznenađenje svih, na oglas su se javili i drugi koji su osećali isto što i Su. Sve ovo desilo se pre čak 40 godina u Engleskoj. Od izleta, preko radnih vikenda do WWOOF, Su je danas omiljena bakica organskog pokreta, koja je i dalje aktivna WWOOF domaćica na svom imanju.

Danas je ovo internacio­nalna organizacija, sa mnogo nacionalnih ogranaka, a jedan od njih je, od nedavno, i WWOOF Srbija. Naša sagovornica je Katarina Milenković, koja vredno radi na tome da se vufovanje razvije u Srbiji i stekne veliku popularnost, kakvu već ima u nekim drugim zemljama sa dužom tradicijom organske proizvodnje hrane.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.