Kad je tata na porodiljskom bolovanju: da li su ovo najposvećeniji očevi na svetu

U Švedskoj posebnim merama podstiču očeve da što više vremena provode s decom u najranjivijoj fazi života, a fotograf Johan Bävman zabeležio je najlepše trenutke...

Fotograf Johan Bävman autor je zanimljivog projekta, koji je dirnuo žene širom sveta, a očeve naterao da razmisle o tome provode li dovoljno vremena sa svojom decom. Svojim fotoaparatom Johan je zabeležio svakodnevicu očeva koji su odlučili da iskoriste priliku da odu na poroditeljsko odsustvo.

Kako biti u dobrom odnosu i sa roditeljem i sa partnerom: zašto su neke majke prevelike zaštitnice...

Švedska je zemlja koja se može pohvaliti sjajnim zakonodavstvom i merama koje idu na ruku njenim građanima, a jedan od primera koji to potvrđuje je i porodiljsko odsustvo.

#ilmeravigliosomondodeipapà #love #figlio #papà #fatherandson #figli #help #aiuto #everything #dad #daddy #father #son #baby #babies #children #fatherandchildren #nailart #sweden

A photo posted by A Simple Dad (@ilmeravigliosomondodeipapa) on Aug 16, 2015 at 1:17pm PDTNaime, u toj zemlji roditelji dobijaju 480 dana plaćenog porodiljskog odsustva, od toga minimalno 60 dana mora uzeti otac deteta, a ako to ne učini - tih 60 dana mu se "oduzima" od odmora.

Ovime Švedska podstiče očeve da što više vremena provode sa svojom decom u najranjivijoj fazi života, a muškarci širom zemlje s radošću prihvataju tu mogućnost.

Oni očevi koji koriste čak više od zakonski propisanih dana i mesecima su na porodiljskom odsustvu glavne su "zvezde" jednog dirljivog foto-projekta iza kojeg stoji fotograf Johan Bävman. On je svojim fotoaparatom zabeležio njihovu svakodnevicu kako bi ukazao na važnost očinske figure u brizi oko deteta od trenutka rođenja.

#ilmeravigliosomondodeipapà #love #figlio #papà #fatherandson #figli #help #aiuto #everything #dad #daddy #father #son #baby #babies #children #fatherandchildren #nailart #sweden

A photo posted by A Simple Dad (@ilmeravigliosomondodeipapa) on Aug 16, 2015 at 1:15pm PDTMuškarci se mnogo dobro osećaju kao očevi, te su za potrebe ovog projekta podelili svoje iskustvo u brizi oko deteta.

"Kada odlučiš doneti na svet dvoje novih individua, moraš prihvatiti odgovornost njihovog vespitanja tokom čitavog njihovog života.

Saveti za roditeljstvo: kako da detetu objasnite razvod braka...

Mislim da je važno da osete prisutnost oca od najranijih dana", kaže Samad (32), inženjer.

"Osećam krivicu zato što s Matildom nisam proveo toliko vremena koliko s Valdemarom. Brinem se da će moj odnos s njom u budućnosti zbog toga biti slabiji. Radio sam na početku njenog odrastanja, a mislim da je uloga oca u tom razdoblju jako važna", ističe Martin (35), univerzitetski administrator.

"Večno sam zahvalan za priliku da budem na porodiljskom odsustvu, jer je to promenilo moj pogled na život. To je stvorilo promenu u tempu mog života i imao sam vremena razmišljati o svemu. Tokom drugog odsustva dobio sam priliku da promenim karijeru i doživeti prve korake i reči svog deteta", izjavio je Cardenal (34), student industrijskog dizajna.

"Pravi je dar imati priliku stvarati ovako jaku emotivnu vezu sa svojim detetom. Moraš iskusiti porodiljsko odsustvo da bi shvatio šta ćeš izgubiti ako umesto toga odlučiš da radiš", kaže otac Ola (41), trgovac.

Izvor: Zadovoljna

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.