Jovan Memedović: Da li roditeljski strahovi otuđuju decu od prirode

"Nedostatak prirode nije bolest, ali jednog dana to postaje velika nesposobnost i nemogućnost da bilo šta ljudi privrede..."

Gradska deca imaju jednu "dijagnozu" a to je nedostatak prirode, započeo je svoje gostovanje Jovan Memedović, autor i voditelj emisije Sasvim prirodno.

"Dokazano je da nedostatak prirode prouzrokuje: nedostatak pažnje za učenje, deca nemaju samostalnosti, oskudni su u komunikaciji. Sve to prouzrokuje fizičke nedostatke, loše držaje tela, ravne tabane, nedostatak imuniteta i sklonost alergijama. Deca koja ne idu u prirodu ostaju neaktivna i samim tim nema stimulacije, nema prirodnog iskustva i nema praktičnog učenja. Roditelji osećaju tu problem, i onda brže-bolje šalju decu na neke sportove, ali to nije to - deci treba priroda. Mi smo biološka bića i tek kada smo u prirodi, onda smo ono što jesmo."

Prirodni preparat koji štiti od komaraca: kako napraviti repelent s citronelom (RECEPT)...

Ekipa emisije "Sasvim prirodno" napravila je eksperiment i probala da okupi što više gradske dece i da ih bez roditelja izvede, najpre u jednu seosku sredinu, a zatim i u potpunu divljinu.

"Planirali smo da to traje tri dana i odmah smo imali nekoliko problema, zbog toga što roditelje ne žele da puste svoje dete tek tako u divljinu - plaše se, imaju strahove. Jednostavno, opšti stav roditelja je prezaštićivanje.

"Ne, on će se prehladiti. Ne, on može da se ogrebe, ili da se ne znam šta desi itd", kaže Memedović.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.