Izložba posvećena jednom od najstarijih zanata: priča o hlebu i pekarskom zanatu u Srbiji

Hleb ima mnogobrojna simbolička značenja u kulturi, običajima i verovanjima, jer je priča o hlebu je priča o civilizaciji.

U okviru Dana evropske baštine, čija je pažnja ove godine u Srbiji posebno usmerena na stare zanate, u četvrtak, 17. septembra 2015. godine, u 18 sati će u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka biti otvorena izložba "Priča o hlebu". Nakon svečanog otvaranja, predavanje na temu "Pekarski zanat kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa" održaće Violeta Cvetanoska iz Narodnog muzeja u Kraljevu.

3 stvari koje će nestati kad prestanete da jedete beli hleb...

"Priča o hlebu je zapravo priča o civilizaciji jer govori o nama samima i upoznaje nas sa kulturološkim, gastronoskim i simboličkim aspektima ljudskog života jer ljudi vrlo malo znaju o njegovim mnogobrojnim simboličkim značenjima u kulturi, običajima i verovanjima.

U kraljevačkom kraju se nekada, ali i danas, za svečanosti, praznike i obrede tokom godine pripremalo više vrsta obrednih hlebova tako da će posetioci ove izložbe moći da se upoznaju sa obrednim hlebovima iz druge polovine XIX veka. Zatim će imati prilike da vide predmete koji svedoče o jednoj kulturi i narodu koji čuvaju predstavu o kulturi življenja, pesme, poslovice, izreke, stare recepte o hlebu....i na taj način će se brojne generacije setiti svoh životnog putovanja - detinjstva", objašnjava Cvetanoska.

Radno vreme Galerije je radnim danima od 10 do 16 časova.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.