Hepatitis: 80 odsto zaraženih ne znaju da su nosioci podmuklog virusa

Virus hepatitisa je lako prenosiv i veoma otporan. Ukoliko se ne dijagnostikuje na vreme nože razoriti jetru...

hepatitis

hepatitis

S ciljem da se spreči širenje virusa hepatitisa na zdrave osobe i pravovremeno leče oboleli, na Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" održan je stručni skup pod nazivom "Iskustva Srbije i EU u borbi protiv hepatitisa".

Na Skupu koji je organizovalo Udruženje za borbu protiv hepatitisa "HRONOS", predstavljena je Nacionalna strategija u borbi protiv ovog virusa.

Tom prilikom prisutnima su se obratili direktor Instituta za javno zdravlje Batut, prof. dr Dragan Ilić, infektolog iz Kliničkog centra Vojvodine, prof. dr Milotka Fabri, kao i politički direktor Ahim Kauc i predsednica Tatjana Reić iz Evropskog udruženja obolelih od bolesti jetre "ELPA" čiji je član i "HRONOS".

Državni sekretar iz Ministarstva zdravlja, prof. dr Vladimir Đukić je naglasio da država ima načina da implementira Nacionalu strategiju za borbu protiv hepatitisa u Srbiji i dodao:

"Potpuno je nedopustivo i stvar je, zaista, dezorganizacije kao i odsustva svake želje da se ljudima koji su oboleli od hepatitisa C pomogne na adekvatan način."

"U ovom momentu novac nije presudan za rešavanje problema pacijenata sa hepatitisom C. Najveći problem je naše neznanje, ignorancija i neželja da se bolesnom čoveku pomogne na adekvatan način, stalno pokušavajući da se pronađe neki izgovor", zaključio je Đukić.

Učesnici su se složili da će Strategija omogućiti koordinisanu i usmerenu akciju koju će država preduzeti u borbi protiv hepatitisa čiji je glavni cilj kontrola i prevencija bolesti.

Virus hepatitisa je lako prenosiv i veoma otporan. Procenjuje se da veliki broj obolelih u Srbiji (čak 80 odsto) ne zna da su nosioci virusa, koji nakon dugog boravka u organizmu razara jetru. Razlog za neznanje leži u odsustvu uočljivih simptoma i nedostupnosti adekvatne dijagnostike.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.