Green FEST 2013.

Besplatan filmski, obrazovni i izložbeni program za sve posetioce festivala.

Četvrti međunarodni festival zelene kulture „Green Fest" biće održan od 13. do 15. novembra u Domu omladine Beograda. Revijalni i takmičarski filmovi, izložbe fotografija, zeleni inovativni proizvodi, inicijative i tehnologije, kreativne radionice, debate, predavanja, i još mnogo interesantnih sadržaja, deo su festivala „Green Fest", koji pokreće zeleni talas dobrih promena u društvu.

Festival je programski podeljen na tri celine: „Green Screen Fest" - program takmičarskog i revijalnog filma, „Green Field" - obrazovni program i „Green Square" - izložbeni program „zelenih" inovacija, organizacija i proizvoda.

U okviru filmskog programa će se naći 48 takmičarskih kratkih i amaterskih filmova iz 18 zemalja, kao i 6 revijalnih filmova, od kojih će neki biti premijerno prikazani u Srbiji.
„U revijalnom delu programa će biti prikazani dokumentarno igrani filmovi - pobednici najznačajnijih svetskih festivala, koji obrađuju neke od najvažnijih problema današnjice i koji će sigurno uzburkati emocije publike. „Green Fest" će svečano biti otvoren u sredu 13. novembra u 20 časova, premijernom projekcijom nagrađivanog filma „GMO OMG", dok će program Festivala istog dana početi u 10 časova pre podne, edukativnim i kreativnim radionicama, rekao je Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine i dodao da su kompanije Vip mobile, Lenovo i Canon obezbedile nagrade za najbolja ostvarenja takmičarskog programa, prema oceni žirija.

„Nije slučajno da Sekretarijat za zaštitu životne sredine četvrtu godinu za redom podržava ovaj festival. Filmska industrija, televizija, internet se koriste za formiranje javnog mnjenja u ovoj oblasti, pa je onda jasan značaj „Green Fest"-a. Zahvaljujemo se ovim mladim ljudima koji svojim kreativnim idejamam na najlepši mogući način upotpunjuju rad našeg Sekretarijata i promovišu značaj zaštite životne sredine." - istakao je Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo drugu godinu zaredom deo ovako značajnog festivala. Kao kompanija koja je odgovorna prema sredini u kojoj živimo, Vip je i u 2013. godini u okviru programa „Ekomotivacija" nastavio da sprovodi jedinstvene akcije. Raspisivanjem konkursa za prijavljivanje filmova snimljenih mobilnim telefonom, želeli smo dodatno da ekomotivišemo naše sugrađane da razmišljaju o okolini u kojoj žive, ali i da nagradimo najoriginalnije ideje", rekla je Una Stanimirović, stručnjak za održivost iz kompanije Vip mobile.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju i „Prepuštanje" (14.11. u 20 časova), film o „hemijskom društvu" - toksinima i hemikalijama prisutnim u svakodnevnom životu i posledicama koje će trpeti generacije ljudi koje se još nisu rodile.

Sigurno je da će veliku pažnju publike izazvati i „Crna riba" (15.11. u 20 časova) film o snažnom i potresnom svedočenju o zloupotrebi najvećih stanovnika mora u svrhe zabave i razonode, zatim „Više od meda" (13.11. u 17:30 časova) o aktivnom izumiranju kolonija pčela širom sveta, kao i film „Bačeni u đubre" (14.11. u 17:30 časova) kroz koji nas vodi oskarovac Džeremi Ajrons uz taktove kompozitora Vangelisa, takođe dobitnika nagrade Oskar.

„Program festivala se potpuno prirodno nastavlja na programe Doma omladine Beograda, pre svega zbog usmerenosti ka omladinskoj populaciji. Naravno, bitno je istaći izuzetno kvalitetan filmski program, svi filmovi su nagrađivani na najvažnijim svetskim festivalima. Mnogi veći festivali širom sveta se ne bi postideli sa ovakvim odabirom revijalnog filmskog programa." - rekao je Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.
„Ove godine je na takmičarski konkurs stigao rekordan broj filmova, ukupno 106, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu. Posetioci će imati priliku da pogledaju po 24 najbolja ostvarenja iz obe kategorije, iz zemalja regiona, ali i Norveške, Ukrajine, SAD, Velike Britanije, Rusije, Indije, Australije, Francuske", naveo je Igor Ril, član Žirija festivala, urednik srpskog izdanja magazina National Geographic.

Deo Festivala posvećen obrazovnom programu, „Green Field" , čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju, će i ove godine ugostiti preko 1000 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Ekološki aktivizam, ekološki otisak, kao i ekspirementi na životinjama, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste, od reciklaže do fotografske radionice. Deo namenjen studentima donosi panel diskusiju o izveštavanju medija o životnoj sredini, predavanje o pasivnoj arhitekturi, kao i radionicu o profesionalnim izazovima u zaštiti predela.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.