Građani i nezavisni stručnjaci traže: obavezno označiti meso kloniranih životinja

Premalo se zna o mesu kloniranih životinja, tvrde nezavisni stručnjaci. Građani EU za sada traže barem da ono bude obeleženo...

Evropska unija će uskoro morati da donese odluku da li da dozvoli meso koje potiče od kloniranih životinja. Jedni kažu da bi bilo nemoralno i štetno, a drugi da je naučno dokazano da se ono ne razlikuje od običnog, piše DW a prenosi B92 12. septembra 2015. godine.

Oprez: izraz "sveže" meso ne znači da ono nije zamrzavano...

Da, mi već sada jedemo meso kloniranih goveda i svinja. Do sada je važilo pravilo da je meso kloniranih životinja zabranjeno za prehranu u Evropskoj uniji. Ali uveliko se uvoze jajne ćelije, sperma i mleko kloniranih životinja, uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država. Sperma se koristi za oplodnju. Do sada nije bila na snazi obaveza označavanja tako uzgojenih životinja. Dakle, trenutno svako može i ne znajući da kupi meso kloniranih životinja. Postavlja se pitanje kakve rizike sa sobom donosi tehnika kloniranja.

Da li meso kloniranih životinja ima drugačiji ukus?

U supermarketu se ne prodaje meso kloniranih životinja, jer bi to bilo skupo, već meso njihovog potomstva. Naučnici kažu da je po svim aktuelnim saznanjima meso potpuno isto kao meso nekloniranih životinja, pa potrošači nisu izloženi posebnom riziku.

Kako prepoznati meso ekološkog porekla...

Kristof Ten, koji radi u nezavisnom Institutu za biotehnologiju „Testbiotek", kaže da se premalo zna o mesu kloniranih životinja: „Trebalo bi da sačekamo i da ne jedemo to meso dok ne dobijemo rezultate naučnog istraživanja".

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.