Google doodle u čast rođenja B.K.S. Ajengara

Ako danas posetite pretraživač Gugl, dočekaće vas dizajniran logo sa crtežom poznatog joga gurua B.K.S. Ajengara. Naime, 14. decembra 2015. godine obeležava se 97. godina od rođenja B.K.S Ajengara.

"Joga naziva telo nosiocem duše. Joga ukazuje da je u našem najvišem interesu da pazimo na to telo kao prevozno sredstvo, i to na svim nivoima, od zdravlja, preko uma i ličnosti, do duše."

B.K.S. Ajengara (1918 - 2014. godine) je jedan od najpoznatijih učitelja joge i čovek koji je veoma zaslužan za prodor i popularisanje joge širom sveta. Takođe, osnivač je Ajengar joge.

Ajengar joge (Iyengar Yoga) potencira praksu i duboko proučavanje asana - položaja tela i pranayame - kontrolu daha.

Smatrao je da se vežba pranayame započinje kada se stvori čvrst temelj u asanama, kada se poveća kapacitet pluća, i kada se postigne stabilnost u pravilnom sedenju i disanju za vreme vežbe.

Ovaj veliki joga učitelj je razvio upotrebu raznovrsnih pomagala koja dovode telo u pravilne pozicije. Pomagala koja se koriste su - drvene ciglice, zid, stolice, ćebad, konopci i kaiševi, i ona pružaju pojedincu podršku i potpomažu poravnanje, tako da učenik može da radi pravilno i efikasno zahtevnu akciju u asani.

B.K.S Ajengar je autor više knjiga, smatra se ocem moderne joge, a "Time magazine" ga je 2004. godine proglasio jednim od 100 najuticajnijih ljudi na planeti.

Duh drevne Indije: kako Iyengar joga pruža osećaj mira i energičnosti...

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.