Čudesna breskva: umetnik stvorio hibridno drvo od 40 različitih plodova

Da li biste voleli da u svom dvorištu imate drvo na kome rastu najukusniji plodovi kajsija, šljiva, nektarina, višanja?

U nizu postojećih hibridnih drveća, ono koje je stvorio vajar sa Univerziteta Sirakuza, Sem Van Ejken, pod imenom "stablo sa 40 vrsta plodova", zaista zaslužuje posebnu pažnju, piše National Geographic 27. jula 2014. godine.

Veći deo godine stablo izgleda potpuno normalno, ali u proleće počinje da cveta u čitavom nizu ružičastih, grimiznih i belih tonova. Potom, od jula do oktobra, rađa 40 različitih vrsta koštunjavog voća, uključujući bademe, kajsije, trešnje, nektarine, šljive i breskve.

Do ovog uspeha, Van Ejken je došao kalemljenjem nekoliko različitih vrsta voća, uključujući domaće, nasleđene i antičke, od kojih su neki primerci stariji od 100 godina.

Njegov glavni izvor bio je voćnjak poljoprivredne eksperimentalne stanice države Njujork, koji je iznajmio kada je čuo da će biti porušen. Nakon što bi tokom određenog vremena cvetalo 250 različitih, međusobno povezanih vrsta, on bi svaku nakalemio na korensku strukturu jednog stabla.

Kada bi njegovo "radno stablo" dostiglo starost od oko 2 godine, on bi stablo dodatno obogatio odvojenim granama, tehnikom koju zovemo "čip-kalemljenje". Grančica koja na sebi ima pupoljak stavi se u rez na "radnom stablu" i učvrsti se. Nakon zimskog izlečenja reza, grana postaje normalna, obična grana na stablu, koja se podrezuje kao što je uobičajeno.

Do sada je posađeno 16 stabala sa 40 vrsta plodova i svako je staro oko 5 godina. Koštunjavo voće je izabrano jer ono ima mnoštvo varijeteta koji su međusobno kompatibilni.

"Kalemljenjem različitih vrsta određenim vremenskim redosledom, mogu bukvalno oblikovati način na koji će cvetati određeno stablo. Ljudi koji imaju ovakva stabla, rekli su mi da im ono daje savršenu količinu i raznolik izbor voća.", izjavio je Van Ejken.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.