Bolest koja je pokrenula virtuelni svet: kakvo je to oboljenje ALS

Amiotrofična lateralna skleroza je ozbiljno neurološko oboljenje, poznato i pod nazivom “Lu Gerigova bolest”, a od sredine jula 2014. godine problem istraživanja ove bolesti privukao je dosad nezabeleženu medijsku pažnju.

Amiotrofična lateralna skleroza je ozbiljna neurološka bolest koja uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt. Često naziva Lou Gehrigova bolest, po slavnom igraču bejzbola kojemu je dijagnostikovana 1939, navodi se na sajtu Centar zdravlja.

bolest_koja_je_pokrenula_virtuelni_svet_kakvo_je_to_oboljenje_als_1

Ova bolest se pojavljuje kod 1-3 osobe na 100,000 ljudi. U velikoj većini slučajeva, 90 do 95 odsto, lekari još uvek ne znaju zašto se pojavljuje. U oko 5-10 odsto slučajeva bolest je nasledna.

Amiotrofična lateralna skleroza često počinje trzanjem mišića i slabosti u ruci ili nozi, ili nerazgovetnim govorom. Na kraju, bolest utiče na sposobnost upravljanja mišićima za kretanje, govor, hranjenje i disanje.

Rani simptomi amiotrofične lateralne skleroze su:

  • teškoće s podizanjem stopala i prstiju
  • slabost u nogama, stopalima ili gležnjevima
  • slabost ili nespretnost ruku
  • nerazgovetan govor
  • otežano gutanje
  • grčevi mišića i trzanje ruku, ramena i jezika

Bolest često počinje u rukama ili nogama, a zatim se širi na druge delove tela. Kako bolest napreduje, mišići postaju slabiji dok ne dođe do paralize. To na kraju utiče na žvakanje, gutanje, govor i disanje.

Da problem leži u sistemu recikliranja gradivnih proteina unutar neurona, utvrdili su američki stručnjaci s čikaškog Nortvestern univerziteta piše Tanjug a prenosi B92 22. avgusta 2011. godine.

Isti problem je u srži i nasledne i nenasledne forme ALS, kao i forme poznate kao ALS/demencija, utvrdio je čikaški tim.

Reč je o izostanku delovanja hemijskog jedinjenja ubikvilin2, čiji je zadatak da omogući reciklažu oštećenih proteina u neuronu. Kad ubikvilin2 ne funkcioniše, otpadne čestice nerecikliranih proteina se talože u ćeliji, izazivajući teška oštećenja.

Ovim otkrićem se otvaraju sasvim nove mogućnosti u traženju leka protiv rečene bolesti, ističe čikaški tim.

Od ALS-a u svetu boluje oko 350.000 ljudi, od kojih mnogi spadaju u mlađe odrasle osobe. Pacijenti progresivno gube snagu mišića, vremenom ostajući paralizovani ili nesposobni da govore, gutaju ili dišu.

bolest_koja_je_pokrenula_virtuelni_svet_kakvo_je_to_oboljenje_als

Danas čuveni "Ledeni izazov" je medijska akcija pokrenuta 30. juna 2014. godine na američkom TV kanalu posvećenom golfu prvi put izvedeno polivanje ledenom vodom, a glavni mediji su je preuzeli sredinom jula.

Čuveni televizijski voditelj Met Lauer prihvatio je "Ledeni izazov" i izveo ga na programu televizije NBC, a prema navodima Njujork Tajmsa, od 1. juna do 13. avgusta je više od milion video snimaka šerovano na mreži Fejsbuk.

Od Lu Gerigove bolesti, inače, boluje slavni astrofizičar i kosmolog Stiven Hoking i to od svoje 21. godine. Kako piše Tanjug, a prenosi B92 7.januara 2012 godine, gotovo je neverovatno da je on doživeo 70. rođendan.
"Ne znam nikog ko je uspeo da tako dugo preživi", kazao je za AP Amar Al-Čalabi, direktor Centra za negu i istraživanje bolesti motornog neurona pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

"Neobično je za pacijente obolele od ALS-a da tako dugo žive, mada postoje takvi slučajevi", izjavio je dr Rup Tandan, profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Vermontu.

Štaviše, većina onih koji uspeju da se duže održe u životu dišu pomoću aparata, što nije slučaj i sa Hokingom.

Svakodnevno suočen sa bolešću, Hoking kaže da pokušava da ne razmišlja o svojim ograničenjima.

"Bolujem od Lu Gerigove bolesti praktično od punoletstva, pa ipak me to nije sprečilo da vodim veoma zanimljiv porodični život i da budem uspešan u svom poslu", napisao je na svom vebsajtu.

"Trudim se da vodim koliko je to moguće normalan život i da ne razmišljam o bolesti ili da žalim za stvarima koje zbog nje ne mogu da radim, a kojih i nema previše", naveo je Hoking.

Izvor: Lisa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.