Vitamin D - pilula sunca

Iskoristite sunčane dane da napunite svoje ćelije ovim vrednim vitaminom.

Ima dana kada ste premoreni još pre ručka, ali sunce tada može da vam priskoči u pomoć i učini da ostatak dana prođe brže i lakše. Naime, kada oči detektuju svetlo, epifiza u mozgu proizvodi hormon dobrog raspoloženja serotonin koji čini da se bolje osećate.

Takođe, dokazano je i da vitamin D koji se razvija pod sunčanom svetlošću vitalno važan - ojačava kosti i imuni sistem i smanjuje rizik od raka, a nova istraživanja otkrivaju da ima ulogu i u zaštiti mozga. Naime, u američkom istraživanju tokom kojih je 858 ispitanika praćeno punih šest godina, ustanovljeno je da su količina vitamina D u krvi i kognitivnih sposobnosti pojedinaca u korelaciji. Naime, kod osoba s niskim nivoom vitamina D primećene su učestalije tegobe s učenjem, pamćenjem i razmišljanjem u 60 odsto slučajeva.

Naravno, ne morate da sedite ceo dan na suncu da biste dobili svoju dnevnu dozu - dovoljno je samo 10 minuta. Izađite na kratku pauzu, popijte čaj i ponesite časopis. Ne zaboravite da stavite kremu za sunčanje na lice, ali slobodno otkrijte ruke i noge tokom tog kratkog predaha.

 

D. M.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.