Ublažava simptome PMS-a, anksioznost i migrenu: evo kako se koristi esencijalno ulje lavande

Ako ste uznemireni ili ste imali težak dan na poslu, udisanje mirisa lavande će vam pomoći da umirite telo i duh.

Kako se koristi esencijalno ulje lavande

Kao i sa svim drugim esencijalnim uljima, biće vam potrebna samo kap ili dve. Ponekad, dovoljno će biti da otvorite bočicu i pomirišete, da biste osetili olakšanje simptoma.

Ali, ako planirate da ga nanosite na kožu, morate ga razblažiti, tako što ćete dodati tri do pet kapi esencijalnog ulja lavande u supenu kašiku maslinovog ili jojobinog ulja, na primer. Nakon toga, možete ovu mešavinu koristiti koliko god želite. Ili, dok ne rešite problem koji vas muči.

Stanite ispred ogledala i pogledajte u svoj vrat: evo kako da proverite zdravlje štitne žlezdeStanite ispred ogledala i pogledajte u svoj vrat: evo kako da proverite zdravlje štitne žlezdeKako treba da izgleda samopregled štine žlezde - uočite da li se u vašem organizmu događaju određene promene!

Evo šta kažu stručnjaci, za šta je sve dobro esencijalno ulje lavande:

Ublažava anksioznost i stres

Ako ste uznemireni ili ste imali težak dan na poslu, udisanje mirisa lavande će vam pomoći da umirite telo i duh. "Studije su dokazale da lavanda inhibira određene receptore u neuromišićnim spregama, zbog čega pomaže telu da se opusti", kaže dr Dijana Jang za portal Prevention.

"Lavanda se odvajkada koristi za ublažavanje anksioznosti, relaksaciju i protiv spazma mišića."

Kad ste uznemireni, dovoljno je da samo kap esencijalnog ulja lavande nanesete na dlan, a zatim šake sklopite oko nosa i usta, i sporo udišete i izdišete.

Udisanje mirisa lavande ublažava i stres. Ovaj miris pomaže nam da se prisetimo prijatnijih iskustava koja potisnu u drugi plan ono zbog čega smo pod stresom, objašnjava dr Jang.

Ublažava bol od opekotina i iritacije kože

Esencijalno ulje deluje i kao blagi anestetik, pa pomaže kod manjih, površinskih opekotina, kao i kod iritacija kože, ali se mora koristiti razblaženo, na gore opisani način.

Osim toga, ublažava i svrab i neprijatan osećaj nakon uboda insekata, umirujući zapaljenske procese koji se javljaju kao posledica uboda komarca recimo.

Leči nesanicu

Miris esencijalnog ulja lavande će vam pomoći da se opustite pred spavanje, dovoljno je da nekoliko kapi nanesete na maramicu i stavite pored uzglavlja.

Nana čuva zdravlje jetre. a matičnjak sprečava nadimanje: saznajte koji čaj vam je potreban za vaše zdravstvene tegobeNana čuva zdravlje jetre. a matičnjak sprečava nadimanje: saznajte koji čaj vam je potreban za vaše zdravstvene tegobeSaznajte koji čaj leči koje oboljenje - priroda nam daruje lekove za svako stranje u organizmu!

Podstiče memoriju

Kako starimo, funkcije mozga i pamćenje polako slabe, ali esencijalno ulje lavande može vam pomoći da taj proces usporite, održavajući kognitivne funkcije u dobrom stanju.

Određene studije pokazale su da ovaj miris čak može da ublaži simptome koji prate određene neurološke bolesti kakve su Alchajmerova bolest ili demencija.

Ublažava menstrualne bolove i migrenu

Na isti način na koji ublažava i mišićnu tenziju, udisanje mirisa etarskog ulja lavande ublažiće i bolne menstrualne grčeve. Nanesite kap, dve na dlanove i duboko udišite taj isceljujući miris.

Studija koju je sprovelo Evropsko udruženje neurologa pokazala je da osobe koje pate od napada migrene osećaju značajno olakšanje već 15 minuta nakon udisanja isparenja esencijalnog ulja lavande.

Miris lavande, pokazala su istraživanja, ima pozitivan uticaj na raspoloženje, i to u meri da pomaže čak i kod blažih slučajeva depresije.

Izvor: Mondo/Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.