Tai Chi: veština Spontanog kruga

U vežbanju Tai Chi-ja pokret se mora izvoditi polagano i ravnomerno, kao da se izvlači svila iz čaure.

U Kini kažu da Tai Chi predstavlja „Tao" - put savršenog čoveka, zbog toga što svaki pokret i prirodno disanje u ovoj veštini stvara širenje i skupljanje, univerzalnu pulsaciju i harmoniju dualnosti - spontani krug uma i tela.

Sama veština Spontanog kruga predstavlja jedinstvo uma osećaja i tela, konekciju čoveka i univerzuma. Na početku vežbanja Tai Chi-ja fizički pokret rotacije može biti veći, a unutrašnja rotacija namere uma ili mala ili nikakva. Kroz uporno svakodnevno vežbanje, razumevanje i proučavanje osnovnih principa ove veštine, postepeno će unutrašnji krug uma biti sve veći, a fizička rotacija će se sve više skupljati u tačku (harmonija dualnosti).

Kada se to desi dolazi do spoznaje i razumevanja namere uma koja pokreće rotaciju beskonačnih krugova pokreta tela - sila spirita i energije će biti sve snažnija, što je prirodni proces (a ne forma ili metod vežbanja koji će dovesti do toga). Kako rotacija kruga postaje sve manja i manja, postajući skoro nevidljiva, tako počinje spoznaja o esenciji izvorne Tai Chi veštine - tački mira, znanju o svakom pokretu. Rotacije krugova tela mogu da budu različite, u svim smerovima i veličinama, ali pokret kruga (namera uma) mora uvek biti kontinualan, kao beskonačni tok, talas kristalne reke života. Ovo je osnovni princip veštine bez obzira na stil Tai Chi veštine.

Zvuk energije i ljubavi: saznajte koji aparat može da provodi zvuk, energiju, emociju i njenu visoku frekvenciju...

Tri osnovna načela koja bi trebalo razumeti i pokazati kroz pravilan pokret su: Konekcija - jedinstvo uma i tela, konekcija Čoveka sa rezonancom Zemlje i Neba. Komunikacija - komunikacija unutrašnje rezonance Čoveka sa spoljašnjom - Poljem, komunikacija sa sobom i drugim ljudima. Rezonanca - se ostvaruje kroz jedinstvo uma i tela, slobodan pokret „plivajućeg tela", kroz transformaciju haosa i nereda (u umu i telu) u mir, red i savršenstvo, spoznajom i osećajem viših i finijih rezonanci (nivoa postojanja).

Ukorenjivanje: dimenzija centriranja povezuje kretanje donjeg i gornjeg dela tela, a odnosi se na signale iz vestibularnog sistema čija je funkcija održavanje ravnoteže tela. U svakom trenutku pokreta kada se oseća ravnoteža, čovek je automatski centriran, dostiže mentalnu i fizičku ravnotežu. Ova dimenzija podstiče koordinaciju očiju, ruku, nogu i svih telesnih pokreta. Predstavlja most između emocionalnog srednjeg mozga (limbičkog sistema - preživljavanja, borba, refleks straha, nesigurnost) i racionalnog cerebralnog korteksa koji nam pomaže da rastvorimo i odblokiramo te negativne reakcije. Dimenzija centriranja nam pomaže da održimo psihofizičku ravnotežu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.