Tai chi chuan – stil Zmije

Dugogodišnjim vežbanjem Tai chi chuana, pored vitalnosti, zdravlja i borilačkog umeća, stiče se i potpuno drugačiji uvid u ljudsko telo, njegove stvarne domete i moći.

Otvaranje Kine prema svetu dovelo je do priliva novih, zapadnom čoveku preko potrebnih znanja i učenja, koja su do tada bila strogo čuvana tajna u okviru određenih kineskih društvenih slojeva. Učenja o korišćenju energije u očuvanju zdravlja, ili u borilačkim sportovima, svakako su najpoznatiji doprinosi otvaranja Kine. Nekada su ta znanja pripadala porodičnim klanovima koji su uživali visoku reputaciju na dvoru, a danas su data svim ljudima kako bi spoznali njihov značaj i moć.

Tai chi chuan jedna je od najpoznatijih veština, podjednako delotvorna i kao borilačka veština i kao sistem vežbanja za očuvanje zdravlja. Postoji mnogo verzija i stilova Tai chi chuana, ali svi oni vode poreklo iz dve glavne škole i porodice: Chen i Yang. Porodica Chen uzima se kao prva koja je prikazala znanje Tai chi chuana i njime se koristila, a kasnije je učenje o veštini od njiih dobio i Yang Lu-ch’an, koji je tako osnovao liniju Yang. O dubljim korenima Tai chi veštine se ne zna mnogo, a sve informacije se svode na mitove i legende koje postoje u kineskom narodu. Tek je sa porodicom Chen, u šesnaestom veku, a potom i sa porodicom Yang, postalo jasno da superiorna i neverovatno efikasna veština zaista postoji.

Tai chi chuan spada u red unutrašnjih, ili mekih veština i bazirana je na drevnom principu da „meko nadilazi tvrdo”. U okviru Yang škole postoje i različiti stilovi Tai chi chuana kao što su: stil Ždrala, stil Tigra i stil Zmije.

Tek je relativno skoro otkriveno da su stilovi Ždrala i Tigra bili namenjeni samo za učenje širokih narodnih masa i da u sebi nisu sadržali suštinske i najbitinije principe pravog Tai chi chuana po kom je porodica Yang postala poznata. Jedino je stil Zmije bio u potpunosti kompletan i efikasan, ali on je do pre samo osam godina bio strogo čuvana porodična tajna. Stil Zmije otkriven je svetu tako što je majstor Ip Tai Tak, naslednik linije Yang, usvojio Amerikanca Roberta Boyd-a (Bob Boyd) i naučivši ga svemu što je znao, odobrio širenje stila po svetu.

Bob Boyd nam je iskustvo učenja Tai chi chuana pod nadzorom učitelja Ipa opisao na sledeći način:

„Najbitnija i najšokantnija stvar koju sam naučio kada sam postao učenik kod učitelja Ipa, je da su postojala dva veoma različita načina izvođenja porodičnog stila. Jedan je način koji sam ja učio pre nego što sam postao učenik kod učitelja Ipa. Prvo što mi je rekao kada sam počeo da učim kod njega je da zaboravim sve što sam prethodno učio. Znao sam da svaki učitelj želi da se uči onako kako on to zahteva, ali nisam mogao ni zamisliti koliko je to bilo različito od svega što sam do tada naučio. Ono što me je učitelj Ip naučio je dosta drugačiji unutrašnji stil i kako sam napredovao postajao sam svestan njegove različitosti u odnosu na sve ostalo. Način na koji su pokreti izvođeni razvijao je snagu „jezgra” i ja sam shvatio da su to principi učenja po kojima je Yang porodica postala poznata. Pokreti su izvođeni uz pomoć kičme i centralnog dela tela - grudnog koša i taj pristup je zahtevao dosta kreativnog učenja jer je potrebno osetiti unutrašnje mišiće i veze kojima se stvara snaga.

Tek posle tri godine vežbanja i učenja počeo sam shvatati suštinu stila Zmije. Moja kičma nije bila dovoljno fleksibilna u početku i morao sam raditi određene vežbe kako bih rešio taj problem. Takođe, kretanje koje sam učio bilo je kružno i podsećalo je malo na kretanje zmije. Sve to je počelo buditi određene osećaje u mom telu, prvo u kukovima, zatim se penjalo naviše, u rebra, da bi na kraju osetio kompletan put pokreta. Svojim učenicima sada govorim da Tai chi pokret kreće iz kukova a završava u vratnom delu kičme.”

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.