Svesnost pokreta

Neprihvatanje svog tela je isključivo mentalna stvar. Treba ga pokrenuti i otkriti u njemu nepresušan izvor nezadovoljstva.

Naše telo uživa u svakoj našoj svesnoj aktivnosti - tako da je bitno da izaberete onu aktivnost koja vam zaista prija, a mi predlažemo da se pokrenete kroz ples. Plesna instruktorka Hana Warda objašnjava kako nam pokret pomaže da prihvatimo svoje telo takvo kakvo jeste: "Neprihvatanje svog tela je isključivo mentalna stvar - zauzimamo negativan stav prema svom telu, jer nije onakvo kakvo smo mi osmislili da treba da bude. Ukoliko se takav stav ozbiljno zauzme izaziva određeno emotivno stanje - negativno. I tu ulazimo u začarani krug, pa i kad shvatimo da samo treba da promenimo mentalni stav, ne možemo, jer se loše osećamo po pitanju svog tela. I ma koliko ponavljamo pozitivne afirmacije - osećamo se loše.

Za razbijanje ne samo ovog negativnog mentalnog šablona, već bilo kog, potrebno je iskočiti iz tog začaranog kruga tako što ćemo odjednom i malo za promenu da se osećamo - sjajno. A kako ćemo odjednom početi da se osećamo sjajno? Tako što ćemo da pokrenemo telo i da otkrijemo da je ono nepresušan izvor zadovoljstva. A kada iz te pozitivne energije pogledamo svoj mentalni stav (neki ga zovu i problem), shvatićemo koliko je to besmisleno."

Hana je autorka plesnih tehnika namenjenih samoistraživanju, a to su: srpski stil plemenske fuzije, plemenski flamenko i feng shui plesni ritual (www.hanawarda.com). U okviru srpskog stila plemenske fuzije prvo se radi osvešćivanje svakog dela tela: "Učimo kako da pomeramo skoro svaki mišić odvojeno i nezavisno od ostatka tela. To je isključivo fizički momenat i to je početna tačka. Potom pomeramo granice uma kroz layering učenje - različiti delovi tela mogu u različitim ritmovima da prate različite instrumente istovremeno. To je fenomenalan osećaj - kad shvatiš da tvoje telo može da bude ceo orkestar!"

Dalje se radi osvešćivanje energije pet osnovnih metafizičkih elemenata, a to su: voda (slow moves pokreti), zemlja (pops & locks pokreti), vatra (shimmy pokreti), vazduh (kroz pranayame) i etar (kroz meditaciju). "U ovom delu se radi i koreografija, a ujedno sa ovim osvešćivanjima tela, uma i energija, posmatramo i svoj ego, jer ego nije ništa drugo do koreografija: nešto što smo unapred osmislili, a onda se uživeli u to", objašnjava Hana i dodaje da nakon koreografije sledi improvizacija i tu na scenu stupa plemenski flamenko. "Ovde se vežba intuicija, povezanost sa drugim ljudskim bićima i telepatija. Kroz plemenski flamenko se energetski radi na nivou čakri - flamenko je ples prve čakre, muladhare - čista energija zemlje i svega onoga što je životinjsko u nama. I na kraju, posle koreografije i improvizacije, dolazi do potpunog prepuštanja, čime učimo i kako da takozvanu negativnu energiju pretvaramo u pozitivnu, što i jeste cilj svakog ljudskog bića."

Sloboda plesnog pokreta nas oslobađa i približava sebi - otvara nam unutrašnje oči kako bismo videli gde smo zablokirali energetski tok u sebi, kako Hana kaže: "Kada počneš da se krećeš, vidiš i gde zapinješ. Tu gde zapneš, tu je blokada. Ako ne možeš da podigneš levu ruku, znači da si nešto stavila pod nju i ne puštaš. Nema boljeg načina za otkrivanje fizičkih blokada od pokreta. Baš kao što nema boljeg načina za otkrivanje emocionalnih blokada od muzike. Pa, kad spojimo te dve stvari, dobijemo ples. U plemenskoj fuziji, muzika je jako bitna, jer od nje sve dolazi. Sve polazi od zvuka, muzike; Indusi i smatraju da je Univerzum nastao iz zvuka OM. Dakle, muzika postoji na ovom svetu da bi nam pokretala energiju na emotivnom nivou. Muzika pokrene emocije, a emocije pokrenu telo. Ako nešto zapne u tom nizu, ako počnem da plačem na muziku, umesto da igram, ako počnem da divljam umesto da plešem, ako poželim da vrisnem u toku plesa itd. - eto nerazjašnjenih stvari u meni..." Ove tehnike samootkrivanja kroz pranayame, asane, ples (koreografija, improvizacija i prepuštanje energijama) i meditaciju namenjene su svima, bez obzira na pol, godine, prethodno plesno iskustvo ili oblik tela, bitno je samo da osoba želi da se kroz ples okrene unutra, ka sebi.

 

Maja Pakić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.