Stari običaji: đurđevdanska kupka za zdravlje i lepotu

U vodu za umivanje valja staviti: zdravac za zdravlje, dren za čvrstinu, grabež travu da se momci grabe oko devojke i bršljan da snahe budu privržene kući!

Jedan od najvećih prolećnih praznika, Đurđevdan, pun je divnih običaja i verovanja, a jedno od njih je i priprema đurđevdanske kupke...

Uoči Đurđevdana, olistale grančice graba potope se u desetak litara provrele vode i ostave potopljene do jutra na sobnoj temperaturi, pišu Večernje novosti.

Na uranku, polovinom tečnosti obredno se polije celo telo, bez upotrebe sapuna, i brisanja peškirom. Potom se telo premaže za ovu priliku sačuvanim suvim šljivama koje je zahvatila plesan - divlji sojevi (plavog) penicilina, i najzad se sve spere preostalom polovinom grabovog ekstrakta.

Na kraju ovakve kupke, meštani planinskih sela na Goču i Željinu ispijaju i po šolju grabovog ekstrakta koji, kao izvanredan eliksir, deluje na ceo organizam.

Postoji i običaj da uoči praznika domaćica pripremi vodu za umivanje i to tako što ostavi u posudi da prenoći uskršnje jaje zvano čuvarkuća potopljeno u vodu sa probranim travama: zdravac za zdravlje, dren za čvrstinu, grabež travu da se momci grabe oko devojke i bršljan da snahe budu privržene kući, pa stavi posudu pod ružu. Sutradan ujutru se ukućani umivaju ovom vodom.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.