San u srcu

Veza između zdravog srca i redovnog, okrepljujućeg sna sve je više potkrepljena naučnim nalazima. Obezbedite sebi – i svom srcu! – blagovremen san i odgovarajući odmor.

Istraživanje koje su sproveli naučnici s norveškog Instituta za nauku i tehnologiju 2011. godine i koje je uključilo više od 50 hiljada muškaraca i žena pokazalo je da oni koji uveče teško zaspu imaju skoro pedeset odsto veći rizik da dožive srčani napad nego oni koji redovno usnu bez muke. U istoj studiji otkriveno je i da su ljudi koji se noću često bude pod većim rizikom od srčanog udara i do trideset odsto u poređenju s onima koji spavaju bez prekida čitavu noć. Isti procenat rizika otkriven je i kod onih koji se ujutru bude umorni i neokrepljeni.

Zašto dolazi do ovakvog povećanja rizika po naše zdravlje? Naučnici tvrde da premalo sna (kao i previše sna) može prouzrokovati povećanje krvnog pritiska, kao i da nespavanje doprinosi stvaranju depozita kalcijuma u arterijama. Konačno, slab san pojačava sve upalne procese u telu, što dalje pogoršava srčane tegobe.

Ovi upozoravajući nalazi odnosili su se i na učesnike u studiji koji su na početku – istraživanje je trajalo 11 godina – bili potpuno zdravi. Zato je važno da obratite pažnju na svoj san i da se postarate da svake večeri obezbedite sebi punu meru okrepljenja i osveženja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.