Ritual kupke

U svetu u kome kažu da je vreme novac, retki su oni koji uživaju u blagodetima kupke. Zbog obaveza se olako odričemo dvadesetak minuta lekovitog odmora, a kade smo odavno zamenili tuš kabinama.

Ponekada je dovoljno zatvoriti vrata, zakoračiti u kadu i uroniti u vodu kako bi sve brige sveta nestale nakratko. Upalite sveće, kupatilo namirišite omiljenim eteričnim uljima koje će para uneti u vaše nozdrve i pore. Prisetite se kako ste se kao deca radovali peni i balončićima, prskanju vode, trenucima uživanja za koje nisu potrebni ni novac ni velike pripreme.

Za idealnu kupku treba se potruditi. Svaki deo pripreme učinite ritualom, bilo da je reč o paljenju sveća ili puštanju vode u kadu. Pre nego što napunite kadu vodom, isključite mobilni telefon i obavestite ukućane da vas ne ometaju u samo vašem trenutku. Upalite sveće, neka vas zabavi igra svetlosti i senki u kupatilu. Usmerite pažnju na mlaz vode čiji zvuk stimuliše umorne živce. Nemojte biti lenji i nabavite termometar kako biste postigli idealnu temperaturu vode od 38 stepeni. Prevruća voda isušuje kožu i smanjuje elastičnost, a dovoljno topla će ublažiti bol, napetost i ukočenost u mišićima uzrokovanu stresom. Kupku začinite eteričnim uljima, morskom solju ili biljnim preparatima. Ako želite malo egzotike, okupajte se poput Japanaca, u vodi obogaćenoj seckanim đumbirom i korom mandarine.

U vodu uronite polako, opustite se, vratite u detinjstvo i plutajte bezbrižno, daleko od stvarnosti i obaveza. Pre nego što završite s kupanjem, važno je da shvatite da se svakodnevica odvija i bez vas, a kupka vam pomaže da joj se nakon predaha pridružite spremniji. Opuštanje je eliksir zdravlja i sreće. To je otkrila i Sylvia Plath, američka pesnikinja, koja je napisala: "Sigurno postoji nekoliko stvari koje vruća kupka ne može da izleči, ali ja ih ne znam previše."

Ako imate osetljivu kožu, nakon kupke se istuširajte kako biste izbegli iritacije. Umotajte se peškirom ili ogrtačem, a kad se osušite, namažite se losionom i obucite pamučnu pidžamu. Smestite se u krevet i utonite u san s jednim obećanjem – da do sledećeg rituala kupanja neće proći puno vremena.

Pripremile: Žana Poliakov, Maša Radanović, Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.