Ritmovi prirode

Priroda ima svoje zakonitosti i svoje cikluse koji se bez sumnje ogledaju u nama. Ako ih upoznamo i poštujemo, vratiće nam višestruko − prvenstveno boljim zdravljem, povećanom energijom i unutrašnjom mudrošću.

Priroda. Sveukupnost postojanja svega živog i neživog na planeti. Isprepletano postojanje najrazličitijih oblika flore i faune u samodovoljnim sistemima. Eonima oblikovani sistemi evoluirali su do savršenstva u skladu i sazvučju dostojnom bogova. Poput velikog kosmičkog mehanizma, pomerali su se i pomeraju se nevidljivi zupčanici, okreću kazaljke u nepogrešivoj tačnosti. U meni tika i taka, svetla i tame, svežeg i potrošenog, ovaj veliki organizam diše i okreće se. U hiljadama godina što prolaze, našu planetu oblikovale su kosmičke sile oko kojih su se lomila koplja različitih religija u pokušaju da objasne i opišu svemir, njegove sisteme i zakonitosti koje njime vladaju. Ogledanje tih zakonitosti uočićemo i u najpoznatijoj hrišćanskoj molitvi Oče naš gde se kaže „… kako na nebu, tako i na zemlji”.

Ako smo i mi sastavni deo tih sistema, zar se ti ciklusi ne ogledaju i u nama? Pomeranje galaksija i u njima sistema poput našeg, rotacija Zemlje oko Sunca i oko svoje ose zadaju osnovne ritmove u prirodi. Mene godišnjih doba, koje smo isprva povezivali s nedokučivim namerama davno zaboravljenih bogova, danas razumemo kao nešto prirodno i svakidašnje. Pa ipak, do ne tako davno slavili smo dolazak proleća kao da smo se pribojavali da možda neće stati na kraj hladnoj zimi.

Možda smo zaboravili doba kad se vremenska prognoza iščitavala iz znakova u sutonu. Danas smo te znakove zamenili mobilnim telefonima i palmtopovima koji nam u trenu javljaju kakvo je vreme u različitim delovima Zemlje. Pa ipak, skriveni iza klima uređaja i dobro spuštenih roletni, i dalje osećamo mene Meseca i godišnjih doba. U srednjoj školi učimo Keplerove zakone i kako da iz jednostavne formule izračunamo silu što drži planete na putanji oko Sunca i kako smo i mi deo te siline kamenja što kruži našim solarnim sistemom. Iako sami biramo kada ćemo ustati a kada leći, na nas i dalje deluju sile koje sve pokreću oko središta naše male galaksije. Jesmo li onda u pravu kada pomeramo granice svog bioritma i budimo se posle izlaska Sunca na horizontu? Jesmo li toliko evoluirali da možemo bez posledica remetiti zakonitosti zacrtane u našim zvezdama i putanjama? Ako živimo usklađeni s prirodom, rešićemo se mnogih tegoba modernog doba. No šta to zapravo znači biti usklađen s ritmovima prirode i koji je to sat s kojim bi trebalo da se uskladimo?

Opšte uputstvo za očuvanje zdravlja je pravilan pristup bioritmu dnevnih aktivnosti. Kako je energija najsvežija ujutro, s obzirom na to da se preko noći čisti, to nam govori da treba ustajati ranije i to vreme posvetiti nekoj vrsti meditacije, šetnji ili drugom obliku aktivnosti u kojoj smo okrenuti prema sebi. Kako se dan budi, bićemo spremniji za izazove nakon što smo obavili tu jutarnju duhovnu higijenu. Kako se bliži veče aktivnosti treba polako stišavati, pa se poklonicima kasnog vežbanja preporučuje da vežbanje prebace na raniji termin.

Telo u drugoj polovini dana polako počinje da luči hormone koji nas pripremaju za san, zato redovni večernji trening može da omete taj prirodni ritam, što na duge staze dovodi do lošeg spavanja. Ako ostajemo dugo budni, tradicionalna kineska medicina kaže da štetimo jetri. Zato se preporučuje da se pripremimo za spavanje i legnemo pre 23 sata ako želimo da se dobro naspavamo u svega 6-7 sati i pritom poboljšamo zdravlje. Poslednju čašu vode treba popiti najkasnije dva sata pre spavanja kako telo ne bi bilo preterano opterećeno za vreme sna.

Druga vrsta orijentacije koju možemo da pratimo su godišnja doba. Kretanje energija i njihov uticaj na prirodu čovek posmatra i beleži već hiljadama godina. Drevni Kinezi u svojoj metafizici jasno su opisali te mene kako bi mogli da predvide i očekuju nove događaje u prirodi, pa i u društvenom životu. Priroda se pobrinula da nam olakša posao tako što se u svakom godišnjem dobu javljaju biljke koje mogu da nam pomognu u balansiranju zdravlja i uklanjanju tegoba tipičnih za određena godišnja doba.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.