Razvoj dece uz Tai Chi

Paradoks savremenog doba je da iako su deca danas pametnija, njihova tela su nezdrava i bez kondicije. Uz Tai Chi-a razvijaju snagu, pažnju i koncentraciju.

"Ne gledajte na dete kao na neki dragulj, već se trudite da ono to postane."

Lanca del Vasto

Budućnost ostaje mladima, a to kako se odnosimo prema njima odraziće se i na budući svet. Prave vrednosti, duh i veštinu treba negovati od samih početaka razvoja ljudskog bića i zato nikada nije prerano započeti rad sa decom. U mnogim zemljama prave se ozbiljne strategije o tome kako uključiti decu u različite razvojne aktivnosti sa ciljem poboljšanja njihovih mentalnih, emotivnih i fizičkih kvaliteta. Sve aktuelnije postaje uključivanje dece u aktivnosti koje će im omogućiti da upoznaju sebe, jer zbog video-igara i socijalnih mreža ona svoju pažnju u potpunosti usmeravaju ka spolja, pri tom zanemarujući unutrašnji svet sopstvenog bića.

Paradoks savremenog doba je da iako su deca danas pametnija, njihova tela su nezdrava i bez kondicije. Postoji mnogo toga što se zahteva od njih, ali nažalost, vrlo malo od toga se odnosi na zdrav nivo interaktivnih igara ili vezu sa prirodom. Pogodnosti i napredak u savremenom svetu su paralizovali dečiji instinkt za dobrom starom igrom koja kroz pokret razvija i oslobađa od stresa. Kako deca mogu izrasti u svesne, zdrave učesnike u društvu, bez ovih osnovnih veza tela i uma sa svetom oko njih?

Đenđi Samardžija, čuveni učitelj Tai Chi chuan-a smatra da je potrebno što pre upoznati naš podmladak sa veštinom koja već hiljadama godina predstavlja pravo blago za čovekov zdrav i pravilan razvoj. Đenđi je pre više od dvadeset godina upoznala ovu tradicionalnu kinesku veštinu. Svoje znanje usavršavala je prvo u Hrvatskoj, zatim kod Maria Topolšeka i Wang Zeng Xianga u Beogradu, a potom ju je put vodio od jednog majstora do drugog, dok na kraju nije došla do Grand Mastera Chen Xiaowanga.

Ideja koju Đenđi Samardžija nudi je omogućavanje vežbanja Tai Chi chuan-a za decu na nekoliko lokacija u Beogradu, a sve informacije o ovom projektu možete pronaći na sajtu www.taichihuakang.com.

"Oformićemo grupe za dva uzrasta - od 5 do 11 i od 11 do 14 godina. Kroz igru, priču, maštu i vizualizaciju prvo treba približiti ideju o Tai Chi chuan-u. Deci možemo da objasnimo da su stari Kinezi posmatrajući prirodu uočili koliko je ona jaka i snažna i da su zato počeli da je imitiraju. Cilj je postati jak u svim aspektima života: mentalno, fizički, emotivno, ali i duhovno", objašnjava naša sagovornica.

Tai Chi chuan je holistička metoda koja je deo integrativne medicine, sportska veština i životna filozofija. U integrativnoj medicini se primenjuje kao metoda rehabilitacije, u sportu kao suptilna veština samoodbrane i rekreacije, a kao životna filozofija pruža osnovu za formiranje pozitivnih sistema vrednosti. To je meditativno-fizički sistem vežbi koji ima za cilj da se postignu unutrašnja harmonija i mir, kao i sklad sa osnovnim silama Univerzuma. Angažuje sve nivoe ljudskog bića i sve nivoe postojanja: fizički, emocionalni, mentalni i duhovni nivo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.