Prolećno buđenje tela

Osluškujte svoje telo kako biste prepoznavali njegove potrebe i razumeli kako ono prati ritam prirode.

Pravo je vreme da čujemo šta telo želi da nam kaže, čega želi da se oslobodi, šta mu je potrebno da bi bilo i zdravije i lepše, spremnije tokom godine... Upravo tako, još jedno proleće u nizu. Možda je baš sada prilika da za vas, za vaše zdravlje bude sasvim drugačije.

Znači, proleće je doba buđenja, ponovnog rađanja. Nakon zimskog ciklusa, kada su se Yin i Yang u telu odmarali, sada se Yang budi i prati svoj prirodni pravac kretanja ka spoljašnjosti. To utiče na sve procese u našem telu, pa ćemo se, ako smo uspostavili ravnotežu sa prirodom, osećati poletno i sveže, nalik cveću koje se budi i cveta prateći ritam svoga Yanga.

Kako u kineskoj medicini svakom godišnjem dobu odgovara po jedan organ, element i pokret u prirodi, tako su za proleće vezani jetra, drvo i vetar. Sledi savet da se čuvate prolećnog vetra, jer kako je i sam po prirodi Yang , lako pokretan i najčešće sa smerom kretanja nagore, može da ubrza prirodne procese buđenja organizma i izazove iznenadne glavobolje, vrtoglavice, tinituse i svrab po koži.

Kineski lekari smatraju da su dva organa skoro uvek sklonija energetskom disbalansu. To su jetra i bubrezi. Nekada iskusniji lekari znaju da kažu kako retko sretnu čoveka starijeg od trideset godina koji ima savršenu energetsku ravnotežu ta dva organa.

Šta predstavlja jetra u kineskoj medicini? To je centar skladištenja krvi, ali i centar emocija, pogotovu onih suprimiranih. U kakvom su odnosu skadištene emocije, hrana koju jedemo i ono šta osećamo? Kakvu bi povezanost glavobolje, alergije, umor, menstrualni problemi... mogli imati sa dolaskom proleća?

Neuravnoteženost jetre može se manifestovati pojavom upale tetiva i kontrahovanih mišića, čija je posledica ukočeno telo. Kako meridijan jetre prolazi kroz oči i utiče na tkiva koja okružuju očnu duplju, one su direktno povezane sa jetrom na više načina. Katarakta, glaukom, upaljene, crvene ili suve oči, noćno slepilo, kratkovidost ili dalekovidost oslikavaju energetsko stanje jetre.

U jetri se skladišti određena količina krvi. U zavisnosti od potreba organizma (npr. u stanjima povećane fizičke aktivnosti), jetra u cirkulaciju može osloboditi dodatnu količinu krvi. Dok je u jetri, krv se prerađuje i prečišćava. Ako je energija jetre u stagnaciji, onda se krv neće pravilno prečistiti, što će dovesti do oslobađanja toksina putem kože. "Nečista" krv može biti uzrok akni, ekcema, karbunkula, alergija... Zato se, po kineskoj medicini, jetra tretira u mnogim slučajevima kožnih oboljenja. Takođe, "nečista" krv može dovesti do pogoršanja već postojećih kancera ili artritisa.

Jetra je usko povezana sa menstrualnim ciklusom kod žena, pa se količina skladištene krvi u njoj može odraziti na obilnost ili oskudnost krvavljenja, a neometani protok Qi-ja na bolove tokom menstruacije.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.