Plesna proslava života

Radionica afro plesa u Beogradu.

Inicijacija pokreta, oslobađanje energije, konekcija s ritmom i budjenje osećaja kroz plesnu koreografiju osnovi su radionice tradicionalno-modernog afro plesa koju će po prvi put u Beogradu održati Djoutala Seydi, instruktor iz Senegala.

Odnos naroda Afrike prema plesu i značaj koji mu pridaju u svakodnevnom životu, jedna je od dragocenosti bogate afričke kulture. Odrastajući uz ritam muzike kao ritma života i ples kao korake koji se prave na tom putu, prenose nam onaj poseban osećaj koji imamo dok ih gledamo kako plešu: osećanju uživanja u svakom trenutku života kao dovoljno dragocenom da se proslavi, spontanom ispoljavanju seksualnosti, detinjoj nesputanosti u igri.

Prilika da afrički ples uče od nekoga ko se kao plesač razvijao u izvornoj afričkoj plesnoj tradiciji istovremeno je i prilika za učesnike radionice da se kroz ritam Afrike povežu sa sopstvenim telom, počnu da ga otkrivaju i osećaju u potpunosti, da ovladavaju jezikom govora tela i izraze one posebnosti koje leže u svakome od nas.

Radionica će se održati uz živi ritam djembe-a što nam pruža mogućnost da osetimo pokretačku snagu ovog instrumenta, životni ritam kojim pulsira. Možda nam to pomogne da bolje razumemo i osetimo značaj koji ovaj instrument ima u afričkoj kulturi.

Djoutala Seydi počeo je da pleše još kao dete, kao član tradicionalne plesne grupe koju je predvodila njegova majka. Kasnije je sa časovima plesa nastavio kao deo grupe Woulaba iz Ziguinchora i Melody iz Dakara koje su negovale tradicionalni afrički ples. Deset godina kasnije napustio je ovu grupu da bi zajedno sa prijateljima osnovao novu: Doman-Doman. Tokom poslednjih dvanaest godina Djoutala radi na podizanju i usavršavanju svog obrazovnog, umetničkog centra u Senegalu u kome se nude časovi plesa, sviranja na bubnjevima, izrada skulpture, časovi afričkog jezika iz Senegala.

Radionica u Beogradu će se održati 11. novembra 2012. godine, u vremenu od 13 - 17h, u Brazilskom kulturnom centru (zgrada Bigza), Bulevar Vojvode Mišića 17. Više informacija možete dobiti ako pošaljete mejl na adresu afrodanceworkshop@ymail.com, a na tu adresu možete poslati i prijavu.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.