Ako ovo imate ispred vrata, zaštitićete dom od zlih duhova: evo koje smo običaje nasledili od svojih predaka

Noć u kojoj se veo podiže, a svetovi spajaju, upoznaje nas sa nasleđem koje se krije u dubini našeg bića.

Vrlo vešto je preskočio žbun, a potom zaobišao staro osušeno stablo koje je, blokirajući jedini puteljak u šumi, samo podsećalo da je tu nekada bilo veliko, snažno drvo hrasta. Crni mačak Minaluče (Minnalousche) iz pesme „Mačka i mesec” irskog nobelovca Vilijama Batlera Jejtsa je svojim gipkim hodom nastavio dobro utabanom, vekovnom stazom čežnje i divljenja prema njoj–Mesecu, koji je svojom snagom i lepotom budio Minalučeovu želju da je dodirne, dohvati, bude pored nje. Švrljajući se te noći kroz simboliku neostvarene ljubavi i neprestane čežnje za mladom devojkom u liku meseca, Minaluče je zaigrao svoj poznati ritmični „ljubavni ples”, čineći sve da privuče njenu pažnju.

21 dan radite ovo i život će početi da se manja: ritual od 3 minuta ostvaruje čuda21 dan radite ovo i život će početi da se manja: ritual od 3 minuta ostvaruje čudaZahvalnost je veliki pokretač dobre energije i sreće, a to pokazuje i ovaj čudesni ritual od 21 dan koji svako treba da proba!

Baš kad je napravio jedan od svojih mačjih „plesnih” pokreta kako bi izazvao njenu gracioznu mesečju igru, Minaluče je uplašeno odskočio i spretno se sakrio od neobične crne pojave u ljudskom obliku, koja je u ruci nosila repu, sa svećom unutar nje. Nije ni slutio da se tog trenutka susreo sa irskom legendom poznatom u celoj Evropi i Americi – Džekom O’ Lanternom, koji svake noći 31. oktobra (poznate i pod imenom Noć veštica) prošeta između svetova (sveta živih i sveta mrtvih) u potrazi za svojom kućom i svetlošću.

Ritual koji svakog dana ispunjava želje: evo kako da ostvarite ono što želite da postigneteRitual koji svakog dana ispunjava želje: evo kako da ostvarite ono što želite da postigneteRitualom možete da oplemenite bilo koji aspekt svog života za koji smatrate da zahteva malo više pažnje.

Pred očima slučajnog prolaznika nastala je dobro poznata slika – noć, mesec, mačka i sveća u izdubljenom sezonskom plodu jeseni. Džekova jedva tinjajuća svetlost sveće u repi, koja je kroz američko nasleđe zamenjena bundevom, a koja je privukla pažnju uplašenog mačka, poznata je i kao „varljiva svetlost”. Uvek u rukama varalice Džeka O’ Lanterna, i ovaj plamičak u repi je dobio epitet varalice ili varljive svetlosti. Naime, irski kovač po imenu Džek bio je vrlo dovitljiv te je tako došao na ideju da pozove Đavola da zajedno popiju piće. Želeći besplatno piće, Džek je ubedio Đavola da se pretvori u novčić kojim će da plate za svoj trenutni užitak. Nakon što je Đavo to učinio, Džek ga brže bolje stavi u svoj džep pored krstića kako se ne bi povratio u prvobitni oblik. Oslobodio ga je tek nakon što mu je Đavo obećao da neće doći po njegovu dušu narednih godinu dana. Za godinu dana, varalica Džek opet je nadmudrio suparnika i spasao dušu za još deset godina.

Ako ovo vidite na satu, odmah pomislite želju: svakog dana u ovo vreme otvara se neboAko ovo vidite na satu, odmah pomislite želju: svakog dana u ovo vreme otvara se neboSvakog dana izračunajte kada je zlatna minuta i baš u tih 60 sekundi zamislite iskrenu želju!

Onog dana kada je vispreni kovač preminuo, tada je i otišao u legendu. Zbog nedoličnog života nije dobio pravo da uđe u raj, a ljutiti i nasamareni Đavo nije mu dozvolio da uđe u pakao, već mu je dao komadić ugljena i osudio ga da za kaznu luta između svetova. Džek je uzeo to parče uglja, upalio ga, ubacio u izdubljenu repu i nastavio da kroz vekove lunja u potrazi za domom. Neretko su se u noći Samhaina kada se vrata otvaraju i svetovi mrtvih i živih spajaju, ljudi maskirali i izdubljivali repe i krompire (u Irskoj i Škotskoj), ili pak bundeve (Amerika), i stavljali sveće u njih, kako bi pokazali put, odobrovoljili i dali do znanja Džeku i drugim dušama da nastave svojim putem.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.