Odmorite se od mejla

Smanjite stres i povećajte koncentraciju na poslu.

Da li vam se dešava da vas obuzme napetost na poslu dok proveravate elektronsku poštu? Da osećate da morate stalno da proveravate da niste nešto propustili? Istraživanje Univerziteta u Kaliforniji pokazuje da su povremeni odmori od mejla korisni, jer smanjuju nivo stresa i nepotrebno gubljenje vremena.

Ispitanici u ovom istraživanju bili su zaposleni podeljeni u dve grupe, jedni su imali pristup svojoj elektronskoj pošti, a drugi ne. Učesnici su potvrdili da su se bolje osećali kad nisu konstantno proveravali poštu i da su češće lično komunicirali s kolegama. Takođe su izjavili da su se lakše koncentrisali, osećali manji stres i imali manje bespotrebnih prekida u radu.

Gloria Mark, profesorka ovog univerziteta, kaže da su povremene pauze od mejla na poslu uvek korisne i da s tim treba eksperimentisati. Učesnici u ovom istraživanju su potvrdili da im je bilo prijatnije da prošetaju do kolega i lično popričaju umesto da im šalju mejlove. Ako vaš posao iziskuje svakodnevno komuniciranje mejlom, odredite makar neke delove radnog dana kad nećete proveravati poštu.

 

D. M.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.