Narodni običaji za jaje čuvarkuću: evo kako se pravilno farba i šta treba uraditi sa čuvarkućom od prošle godine

Veruje se da prvo ofarbano crveno jaje za Uskrs štiti dom od negativne energije!

Uskrs je jedan od najradosnijih hrišćasnkih praznika u kojem se slavi radost života i istinska ljubav, piše Lovesensa.

Za uskršnje praznike vezuju se razni običaji i rituali, a jedan od najvažnijih je farbanje jaja. Ovaj lep običaj posebno raduje mališane, ali i kreativne duše koje žele da naprave originalne šare i tako svake godine pred Uskrs započinju svoje male maštovite projekte ukrašavanja jaja.

8 zanimljivih ideja za farbanje jaja za Uskrs: deca će najviše biti oduševljena ovim šarama (FOTO)8 zanimljivih ideja za farbanje jaja za Uskrs: deca će najviše biti oduševljena ovim šarama (FOTO)Najlepše dekoracije uskršnjih jaja za mališane - jaja životinje, slatkiši i likovi iz bajke! Zavirite u ukršnji svet mašte...

Međutim, tokom farbanja jaja običaj je da prvo ofarbano crveno jaje čuvate cele godine, jer prema narodnom verovanju to jaje čuva dom i porodicu od negativne energije i zato je dobilo naziv "čuvarkuća".

Prema narodnom verovanju čuvarkuća mora biti ofarbana isključivo u crvenu boju. Nekada se poštovao stari običaj i ritual da se ofarbana čuvarkuća noć pred Uskrs ostavi da prenoći u vodi sa bosiljkom, drenom i biljkom zdravac. Ujutru na Vaskrs porodica se umivala tom vodom, a deci su čuvarkućom trljali obraze kako bi bila zdrava tokom cele godine.

Kako kupusom ofarbati jaja za Uskrs: tirkizna jaja sa šljokicama - ceo Internet želi da proba ovaj super trik (FOTO)Kako kupusom ofarbati jaja za Uskrs: tirkizna jaja sa šljokicama - ceo Internet želi da proba ovaj super trik (FOTO)Farbanje jaja prirodnim namirnicama - oduševiće vas tirkizna boja koja se dobija od crvenog kupusa!

Običaj je da čuvarkuću čuvate do sledećeg Vaskrsa, a tek kada ofarbate novu, onda staru čuvarkuću prema narodnom verovanju treba baciti u reku. Tako sa starom čuvarkućom odlaze i sva negativnost koju je prema verovanju jaje upilo umesto ukućana. U nekim delovima Srbije, čuvarkuća se spaljuje.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama ili stalcima.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.