Mirisna kap sunca

Agrumi potiču iz krajeva bogatih suncem pa nam daju energiju vedrine i radosti. U hladnijim danima eterična ulja citrusa pomoći će nam da zadržimo dobro raspoloženje, smirimo napetost i regulišemo apetit.

Malo je onih koji ostanu ravnodušni na osvežavajuće mirise eteričnih ulja. Upravo zbog toga što, osim za osvežavanje vazduha ili kupke, neka od njih mogu se upotrebljavati i u ishrani. Još su stari turski recepti za baklave sadržavali hidrolat ruže koji je toj ukusnoj poslastici davao posebnu aromu. Iz te zemlje u naše krajeve je stigao i rahat-lokum, slatkiš koji nam ostaje u sećanju upravo po prijatnom mirisu ruže koji se širi nepcem kad ga stavimo u usta. I danas se u mnogim zemljama Bliskog istoka u hladnu vodu stavlja nekoliko kapi ružinog hidrolata kako bi voda, osim što gasi žeđ, dobila i posebnu, umirujuću aromatičnu notu.

Veoma korisna citrusna eterična ulja se, osim u aromaterapiji, obilno upotrebljavaju u parfemskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Agrumi potiču iz sunčanih krajeva i stoga nam daju energiju vedrine i sunca. Nikako ne treba zanemariti njihov koristan učinak za zdravlje i opšte stanje čoveka. Zanimljivo je da se od citrusnih biljaka mogu dobiti čak tri vrste eteričnih ulja. To su eterična ulja prepoznatljivog citrusnog mirisa dobijena rendanjem kore, tj. sadržaja citrusa, eterična ulja dobijena iz lista citrusa, tzv. petit grain ulja, kao i eterična ulja dobijena iz cveta, poput neroli ulja iz cveta gorke narandže. Eterična ulja kore citrusa upotrebljavaju se i u kulinarstvu. Petit grain ulja najčešće se upotrebljavaju za opuštajuće aromamasaže jer opuštaju mišiće, a neroli ulja u aromakozmetici i parfemskoj industriji.

Ulje od sadržaja slatke narandže protiv gastritisa

(Citrus sinensis) najboljeg je kvaliteta ako dolazi iz Izraela, SAD-a i sa Kipra. Miris mu je slatkast, citrusni, a delovanje umirujuće, osvežavajuće i podsticajno za probavni sistem. Korisno je za smanjenje apetita, kod gastritisa, protiv nervoze, napetosti i stresa.

U kulinarstvu ćete otkriti sve njegove kvalitete ako kašiku maslinovog ulja pomešate sa 2 kapi eteričnog ulja slatke narandže. Dodajte jednu kašiku jabukovog sirćeta pa prelijte salatu. Salatu poslužite na kraju obroka, nikako pre jela, jer slatka narandža zatvara apetit.

Ulje od sadržaja limuna za detoksikaciju

(Citrus limon) najbolje je ako je poreklom iz Italije, Izraela ili SAD-a. Miris mu je svež, čist, citrusni, a delovanje višestruko blagotvorno za organizam. Čuva zidove kapilara, podstiče rad jetre, deluje protivupalno i antibakterijski čime osvežava um i telo. Upotrebljava se u preparatima za detoksikaciju, ali i za negu ispucalih kapilara, protiv dečijih disajnih infekcija, za osveženje prostora, podsticanje koncentracije i protiv mentalnog umora.

Mere opreza: ulje je fotosenzibilno, što znači da ga ne bi trebalo stavljati na kožu pre izlaganja suncu. Nije preporučljivo za osobe izrazito osetljive kože.

U kulinarstvu je limun, osim u svežem izdanju, vrlo koristan u obliku eteričnog ulja koje se može dodati u bešamel na sledeći način: nakon što je bešamel sos skuvan, sklonite ga s vatre i sačekajte 10-ak minuta, a zatim dodajte kašičicu maslinovog ulja u kojem ste otopili 2 kapi eteričnog ulja limuna. Limun će osvežiti sos i dati mu poseban ukus.

Ulje od sadržaja bergamota protiv nesanice

(Citrus bergamia) dolazi iz Italije i ima osvežavajući, gorko-slatki citrusni miris. Deluje sedativno i antibakterijski pa je odlično protiv smanjenog apetita, nadutosti, stresa, nervoze i nesanice.

Mere opreza: ulje je fotosenzibilno i ne sme se nanositi na telo pre izlaganja suncu.
Bergamot se u kulinarstvu može upotrebiti za osvežavajući napitak od jogurta na isti način kao lavanda.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.