Mir čajne ceremonije

Pročišćenje duha i uma simbolizuje se ispiranjem šoljice ili brisanjem grabilice i posude za čaj, a smirenost se postiže koncentracijom, praćenjem postupka ceremonije.

Čajna ceremonija nije obično ispijanje toplog napitka koji pijemo razmišljajući o kuvanju ručka ili gomili obaveza koje nas čekaju. Njen smisao ukorenjen je u zen-budizmu, a prema verovanju tim ritualom se pročišćava duh. Tradicionalno se održava u chashitsu, sobi koja odiše minimalizmom. U njoj se ističe samo slika japanskog cvetnog aranžmana i zidna kaligrafija - njome domaćin određuje temu okupljanja prema kojoj se biraju i predmeti za ceremoniju.

Najvažniji je unutrašnji mir, gostoljubivost i prisnost među zvanicima kao i skladno i elegantno posluživanje. Za vreme ceremonije razgovor mora biti sveden na minimum, a ono malo može biti vezano uz čaj. Iako ceremoniju odlikuju stroga i detaljna pravila, ne znači da ovaj ritual ne možete probati kod kuće.

Iz japanske ambasade dobili smo uputstva kako da napravimo sado ili čajnu ceremoniju: "Domaćin pozdravlja goste, a oni mu otpozdravljaju. Gosti mogu udeliti kompliment ili upitati neku pojedinost vezanu uz odabir šoljica, čaja, zidnog natpisa, cvetnog aranžmana. Ponuđena šoljica uzima se desnom rukom i polaže na levi dlan. Prilikom podizanja šoljice domaćinu se upućuje lagani naklon u znak zahvalnosti i poštovanja. Nakon toga šoljicu desnom rukom okrećemo u smeru kazaljke na satu kako bi se strana šoljice okrenuta gostu okrenula domaćinu - gest koja predstavlja deljenje i poštovanje. Čaj se ispija u tri gutljaja, pri čemu je poslednji gutljaj najduži. Šoljica se vraća tako da se dlanom desne ruke ponovno okreće kako bi strana koja je prvobitno bila okrenuta gostu ponovno bude okrenuta njemu. Pročišćenje duha i uma simbolizuje se ispiranjem šoljice ili brisanjem grabilice i posude za čaj, a smirenost se postiže koncentracijom, praćenjem postupka ceremonije."

Pripremili: Magda Dežđek, Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.