Lekoviti dnevnik stresa

Vodeći dnevnik možete identifikovati nivo stresa kom ste izloženi, ali će vam ta tehnika pomoći i da razvijete uspešne strategije za borbu protiv stresnih situacija.

Stres je tihi ubica i može prouzrokovati mnogo štete, često skrivene. Može da utiče na vaš posao, školu, prijatelje, veze, čak i na vaš san. Može prouzrokovati glavobolju, bol u leđima ili poremećaj metabolizma. Takođe, zbog hroničnog stresa slabi imuni sistem, a telo postaje manje otporno na bolesti.

Zato je važno da naučite kako da uspešno identifikujete i kontrolišete stres kako bi ste bili zdraviji i srećniji.

Prvi korak je da identifikujete uzrok stresa. Uzrok može biti bilo koji veliki događaj u vašem životu, kao što su promena posla, stupanje u brak, porođaj ili bilo koja druga promena koji zahteva dodatno angažovanje. Ponekad uzroci i nisu tako očigledni, i mogu podrazumevati preteranu brigu ili svakodnevne probleme zbog loših uslova života.

Kako biste identifikovali nivo stresa kom ste izloženi, dobro bi bilo da vodite dnevnik stresa. U dnevniku treba da vodite računa i o potencijalnim okidačima stresa i načinima na koje možete redukovati stres u svom životu. Svakog dana, nađite petnaest minuta slobodnog vremena i zabeležite u dnevniku sve situacije koje su vam tog dana stvorile stres ili su izazvale burniji emocionalni odgovor. Vremenom, naučićete da definišete šablone nepovoljnih situacija koji će vam pomoći da razvijete uspešne strategije kojima ćete se nositi sa stresom.

U. K.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.