Lapis lazuli, kamen kraljeva

Prelepi kamen ultramarin boje simbol je mudrosti koju donosi drevno trajanje - ona koja nam govori da je prolaznost materijalnog u ljudskom življenju samo druga strana radosti novog stvaranja.

Plav kao mudri pogled egipatskih kipova i palate sumerskih bogova. Plav kao led u zimsko jutro dok reflektuje sunčev zrak kroz tamno ljubičasto nebo. Tamno plav kao zima koja će polako ustuknuti pred napupelim prolećem a život se ubrzava, spreman da se, kao bujica otopljenog leda, izlije. Boja lapisa predstavlja početak života i buđenje emocija.

U savremenim duhovnim tumačenjima, lapis lazuli je zbog svoje plave boje kamen poverenja, složenog odnosa u kome je neophodno i da verujemo i da nama veruju. Svojim delovanjem najbolje prikazuje doba godine kada je u okovima zime sunčeva energija još slaba, a život se sprema da nabuja (kraj februara i početak marta). To je vreme kada je neophodna vera, poverenje u energiju prirode da se regeneriše.

Lapis lazuli je oduvek bio kamen kraljeva, on je simbolisao plemenitost. Tamno plave nijanse plave nam pomažu da razumemo i prihvatimo saosećanje i poštovanje kao način ponašanja u svom svakodnevnom životu. On nas uči vrlinama humanosti, diskrecije i časti. Ultramarin plava boja lapisa nam pomaže da se ponašamo darežljivo, da fokusiramo svoje delovanje na potrebe bližnjih, da budemo nežni prema ljudima oko nas. Zato ne čudi da je u tradicionalnim kulturama antičkog sveta i bliskog Istoka ovaj kamen bio korišćen kao amajlija koju su nosile trudnice. Verovalo se da da lapis obezbeđuje porođaj lak i bez zastoja.

Lapis lazuli je i jedan od najtraženijih kamenova kroz ljudsku istoriju. U staro doba zvali su ga safir. Od 4. milenijuma stare ere ovaj nebeskoplavi kamen se kopa na jednom mestu u planinama severoistočnog Avganistana. Egipatski faraoni su u ovaj nepristupačni region organizovali velike trgovačko-vojne ekspedicije da bi nabavili kamen nebesa. Duboka, nebesko plava je ostala simbol bogova i moći, duha i vizije.

Zato ne čudi da nošenje lapisa oko grla, tj. na mestu treće čakre, pomaže izražavanju vlastitih stavova, tako da se sukob zameni balansom. Lapis nas povezuje sa izvorom i tako podstiče kreativnost. Oslobađa regenerativne moći našeg duha razgrađujući nezdravu emotivnu vezanost, pa samim tim topi okrutnost, kao i mučeništvo. Nagoni nas da tragamo za izvorom, te time i istinom, pomažući nam da se suočimo sa njom i prihvatimo pouke prošlosti. Pojačava sposobnosti uma, uzdižući razumevanje na viši nivo, donoseći jasnoću i objektivnost.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.