Kreativna vizuelizacija

Sposobnost stvaranja mentalnih slika ili kreativna vizualizacija jedna je od najvažnijih ljudskih osobina. Ako pitate umetnike kako su nešto napravili, odgovoriće vam vrlo jednostavno: „Ja sam to zamislio u glavi“. Sve počinje u mislima.

Slavna učiteljica Shakti Gawain u knjizi "Kreativna vizualizacija" objašnjava korak po korak jednostavne vežbe meditacije, afirmacije i druge tehnike kojima se uključujemo u prirodno obilje i lepotu sopstvenog života - kako bismo i sami postali bića koja zrače - bića koja pozitivne ideje i pojmove pretvaraju u potpunu stvarnost.

Mnogi se pitaju šta zapravo znači termin vizualizovati, tj zamisliti. Neki se brinu zato što ne vide u slikama, ne vide mentalnu sliku kada zatvore oči i pokušaju vizualizaciju. Kada neko proba prvi put, ima utisak da se ništa ne dešava.

Zapravo, mi sami sebe blokiramo tako što se trudimo previše. Ne postoji pravi način kako se to radi, nema uputstva koje je isto za sve, vaše sopstveno iskustvo nije neadekvatno niti netačno. Prestanite da brinete, opustite se i prihvatite ono što se vama čini prirodnim.

Ne morate ni da se vezujete za termin vizualizacija. Nije neophodno da vidite slike. Neke osobe vide jasne, kristalno jasne slike kada zatvore oči i zamišljaju nešto. Drugi jednostavno ne vide ništa, osećaju ili misle, čuju zvuke pre nego što vide slike.

To je sasvim u redu, neke osobe su više vizuelni tipovi, neki auditivni a neki su više kinestetičari (više su u osećajima nego u slikama ili zvucima). Ali svi mi koristimo maštu svakodnevno – nemoguće je ne koristiti je, tako da koji god proces zamišljanja vama odgovara, dobar je.

Ako niste sigurni, pročitajte neke od vežbi u knjizi, zatvorite oči i vidite šta će vam se prirodno desiti.

4 osnovna koraka za uspešnu vizualizaciju


Postavite sebi cilj

Odlučite šta želite da imate, radite, ostvarite ili stvorite. Može biti bilo šta, posao, dom, veza, neka promena koju želite na sebi, prosperitet, da se osećate srećnije, zdravije, lepše, u boljoj fizičkoj kondiciji ili da rešite neki problem u porodici, društvu, šta god bilo samo neka vaši ciljevi u početku budu relativno laki za vas, tako da možete u njih da poverujete, da osećate da je moguće ostvariti ih u doglednoj budućnosti. Tako nećete moći da se opirete negativnostima u vama samima i povećavate pozitivna osećanja o mogućnostima za uspeh. Kasnije, kada uvežbate, možete se pozabaviti težim i izazovnijim problemima.

Stvorite jasnu sliku svoje želje

Stvorite ideju, mentalnu sliku ili osećaj o objektu ili situaciji onako kako želite da vam se dogodi. Mislite u sadašnjem vremenu kao da sve već imate ili se već događa upravo onako kako vi želite da bude. Zamislite sebe u situaciji onako kako želite, sada. Uključite što više detalja.

Možda ćete poželeti da napravite i fizičku sliku tako što napravite mapu blaga ili tablu za vizualizaciju. Nije neophodno ali često pomaže i vrlo je zabavno praviti ih, seckanje sličica i pravljenje mape blaga.

Često razmišljajte o njoj

Vraćajte se vašoj ideji ili mentalnoj slici često, u periodima meditacije, relaksacije ili tokom dana dok mislite na vaš cilj. To je način da postane sastavni deo vašeg života, čime postaje i više realno za vas.

Fokusirajte se jasno ali ipak na lak i opuštajući način. Bez napora. Važno je da se ne osećate kao se borite za nešto, pokušavajući ili ulažući previše energije u to što želite. Napor i pritisak vam više odmažu nego što pomažu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.