Korak ka slobodi

Posebna metoda koju je uveo jedan nemački pastor omogućuje vam da hodanjem po travi i nekim sličnim podlogama poboljšate cirkulaciju i stimulišete svoj kardiovaskularni sistem.

"Barfuss park" i"Barefoot parks" su specijalizovane prirodne sredine gde je posetiocima omogućeno da bez obuće pešače i po nekoliko kilometara po prirodnim podlogama kao što su drvo, malč, trava, kamen, blato. Ovu praksu je početkom 20. veka uveo nemački pastor Sebastian Kneipp koji je lečio sugrađane Bavarce praktikovanjem hodanja i vežbi bosim stopalima po travi i drugim podlogama.

Postoji veza ovih tretmana sa refeksologijom. Stopalima je potreban aktivan trening kako bi se razvile važne funkcije - pre svega podizanje i uspravljanje tela, tj. uspravno držanje. Celo telo zavisi od refleksibilnosti i mišićne snage stopala. Takođe, hodanje bosim stopalima pruža i naročita senzorna iskustva, doživljaj dodira i spajanja sa prirodom, razvija se i sklad i izbalansiranost telesnih pokreta. Najbolji primer za to je boravak na moru, gde se prvih dana nezgrapno teturamo jer nas svaki kamičak bode i žulja. Vremenom naš hod po obali je sve sigurniji, koraci su harmoničniji, a neravnine pod nogama više i ne osećamo. Pored dobrog osećaja, skladnog hoda i držanja, "barefoot" stimuliše kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju.

 

Pripremila: Sensa redakcija

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.