Izađite na kraj s hladnoćom

Nedostatak Yang energije kod sindroma hladnoće slabi odbrambenu energiju i tako organizam postaje podložan za mnoge bolesti i upad drugih patogenih faktora.

Zima je godišnje doba koje aktivira sve probleme hladnoće u ljudskom telu. Uobičajeno, na prelazu iz toplog u hladni period, ljudskom telu potrebno je nekoliko nedelja aklimatizacije, prilagođavanja na novonastale okolnosti. U tom vremenskom periodu, koji kod nekoga traje kraće, a kod nekog drugog znatno duže, potrebno je pomoći organizmu na razne načine da se izbori sa novonastalom promenom. Zato oblačenje treba da bude slojevito, ishrana pojačana a aktivnosti umerene.

Hladnoća je spoljašnji uticaj Yin prirode, koji zatvara pore, usled čega dolazi do spazma u (akupunkturnim) kanalima, mišićima i ligamentima, pa ljudi osećaju bolove. Spazam (grč) krvnih sudova dovodi do zastoja Qi i krvi u organizmu, zbog čega nema ishrane tkiva i odnošenja štetnih produkata metabolizma.

Zbog spazma, hladnoća može da stvori simptome poput drhtavice, hladnih udova (ruke i noge), bolova u lumbalnom delu i kolenima, ukočenost vrata i ramenog pojasa kao i glavobolje i bledila lica. Usled patogenog uticaja hladnoće, puls osobe je površan i napet a iako nije žedna, ipak joj prijaju topli napici.

Sindrom hladnoće je termin koji se odnosi na simptome uzrokovane nedostatkom Yanga ili dominacijom Yina, usled prodora hladnih patogenih ili drugih faktora. Ovaj sindrom može izazvati spoljašnja hladnoća, ali i preterano unošenje hladne hrane i napitaka, kao i trošenje Yang Qi koje je nastalo usled unutrašnjih oštećenja i hroničnih oboljenja. Podela sindroma hladnoće u zavisnosti od uzroka i lokacije patoloških promena je na spoljašnji i unutrašnji hladni sindrom.

Po tradicionalnoj kineskoj medicini, spoljašnja hladnoća lakše prodire u pore i kanale (i „napada” organizam kada je udružena sa vetrom i vlagom. Tako, ukoliko je napolju velika vlaga i duva jak vetar, osetljiva osoba lako može da se razboli. Hladnoća sa vetrom je u tradicionalnoj kineskoj medicini poznata kao izazivač akutnih virusnih bolesti, uključujući tu čak i grip. Hladnoća udružena sa vetrom može da uzrokuje nastanak tzv. migracionih bolova, koji se sele kroz telo - ili deo tela. U nekim slučajevima, hladnoća udružena s vetrom i vlagom može da ošteti i unutrašnje organe (matericu, pluća, želudac). Naravno, nije svaka prehlada udružena sa virusnim i bakterijskim infekcijama; ali rashlađeni organizam ipak postaje povoljna podloga za nastanak virusnih i bakterijskih oboljenja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.