Imate pravo na grešku

Mnogima je potrebna posebna vežba da nauče da oproste sebi i počnu da cene svoje vrline.

Zakasnili ste jutros na posao? Muči vas to posebno zbog činjenice da je sastanak počeo bez vas? Prestanite da kinjite sebe razmišljajući kako je trebalo da krenete ranije, kako je izmena režima u saobraćaju bila na vreme najavljena i kako ste mogli da izbegnete gužvu, kako ste mogli da se bolje organizujete...

Mnogi ljudi muče sami sebe ovakvim prekorima, a da bi počeli da opraštaju sebi potrebna im je posebna vežba. Ako se prepoznajete u takvom opisu, podsetite se, pre svega, da su vaše nesavršenosti deo ljudske prirode.

Svi ponekad kasne, svi ponekad nešto glupo kažu, zar ne? Naravno, činjenica da takvo ponašanje nije karakteristično samo za vas već za sve ne znači da je ono prihvatljivo i uvek opravdano, već da iscrpljivanje prekorima na svoj račun ne vodi ničemu.

Ako negativne misli potiskuju pozitivne, ako nam dešava da više kritikujemo svoje ponašanje nego da sami sebe pohvalimo kada nešto dobro uradimo, izgleda kao da smo u grešku uložili mnogo truda i vremena, a u dobro delovanje malo, pa greška zaslužuje više pažnje.

Da biste uvežbali svoje "pravo na grešku", počnite da zapisujete sve pohvalne stvari koje ste uradili. Dr Edward Hallowell, autor knjige "Dare to Forgive: The Power of Letting Go & Moving On" kaže da je ljudima koje često grize savest teško da prepoznaju kada nešto dobro urade. Zato u trenucima kada ste ophrvani krivicom, napravite pauzu da napišete pet stvari koje ste uradili i koje su vredne hvale, bez obzira na to da li su velike ili male. Tako ćete skrenuti misli na ono što je kod vas stvarno vredno i što se zaista računa.

 

D. M.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.