Harmonija na poslu: zemlja

Danas provodimo vreme u zgradama, sedimo na stolicama, nosimo sintetičku obuću... Udaljili smo se od tla i time prekinuli vezu s eletromagnetskim poljem Zemlje. Stručnjaci to vide kao razlog za česte zdravstvene probleme modernog društva.

Prema dnevnoj mudrosti ajurvede, čitav svemir je satkan od pet elemenata: vode, vatre, etera, zemlje i vazduha. Ako unesete pravu dozu tih elemenata u svoje radno okruženje, povećaćete produktivnost i sreću.

U ovom tekstu predstavljamo vam osnove mudrosti ajurvede i ulogu zemlje kao elementa, a ostale ćete imati prilike da pročitate u posebnim postovima.

Svesni smo da smo sami krojači svoje sudbine, a time i zdravlja pa se često trudimo da ga poboljšamo. Idemo na jogu ili pilates, izbacili smo iz ishrane crveno meso, provodimo manje vremena na društvenim mrežama... Uprkos svemu, i dalje se osećamo pomalo neuravnoteženo. Kako tome doskočiti?

S obzirom na to da veći deo dana ipak provodimo na poslu, trebalo bi da se, osim na aktivnosti u slobodno vreme, fokusiramo i na načine postizanja i održavanja zdravlja na radnom mestu. U tome nam može pomoći ajurveda, jedan od drevnih sistema medicine sa Indijskog potkontinenta, čija mudrost nas usmerava da osvestimo i ispunimo sebe, potrebe svog uma i tela. Prema ajurvedi, čitav svemir, uključujući i nas same, sastavljen je od pet elemenata - vode, vatre, zemlje, vazduha i etera, tj. prostora. U savršenim uslovima oni deluju međusobno u potpunoj ravnoteži.

Ali ponekad zbog naših aktivnosti (nedovoljnog kretanja, lošije ishrane) ili promena u našoj okolini (previše jakog klima-uređaja u prostoriji u kojoj boravimo, promene godišnjih doba) dođe do narušavanja njihove ravnoteže, tj. snažnijeg ili slabijeg delovanja jednog ili više njih. Osvestite važnost svakog od tih elemenata u svom radnom okruženju i primenite jednostavne korake za poboljšanje svoje radne sredine koji će vam pomoći da budete zdraviji i efikasniji.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.