Harmonija na poslu: voda

Voda održava telo zdravim i deluje lekovito. Međutim, mnogi zbog poslovnih obaveza ne stižu da nadoknade izgubljenu tečnost. Ajurveda, najstariji sistem zaštite zdravlja, podseća nas zbog čega je voda važna.

Prema dnevnoj mudrosti ajurvede, čitav svemir je satkan od pet elemenata: vode, vatre, etera, zemlje i vazduha. Ako unesete pravu dozu tih elemenata u svoje radno okruženje, povećaćete produktivnost i sreću.

U ovom tekstu predstavljamo vam vodu.

Radujemo joj se kada pada po nama, volimo je kad skačemo u nju, obožavamo je kad nam klizi niz grlo... Voda, taj Božji dar, deluje poput leka za sve bolesti izbacujući štetne čestice iz tela i održavajući ga zdravim. Svi se trudimo da se na poslu pokažemo u najboljem mogućem svetlu, radimo do maksimuma svojih kapaciteta, ali ponekad zaboravimo na zdravlje i jednostavne radnje poput pijenja vode. Neki čak češće popiju šoljicu kafe nego čašu vode. Da li ste i vi možda jedan od njih? Zašto je toliko važno da redovno pijete vodu? Zašto ne možemo umesto nje jednostavno da pijemo sok ili čaj?

Naše telo sastoji se od oko 75 odsto vode (mozak od oko 80 odsto, krv 83 odsto, a mišići 75 odsto) i taj nivo je potrebno održavati da bismo normalno funkconisali. Kad smo u žurbi i želimo na vreme da izvršimo sve radne obaveze, često smo blago uzbuđeni - nalazimo se pod zdravom dozom stresa koja nas motiviše da što bolje i brže završimo ono što smo naumili.

Da li ste primetili da se tada i znojite, neki čak i preterano? To je zdrava i normalna reakcija, ali znojenjem iz tela gubimo vodu, a ako je pri tom vazduh u kancelariji suv, veliki deo vode koju unesemo ode na ovlaživanje vazduha u plućima. To znači da treba što pre da nadoknadimo vodu da ne bismo dehidrirali.

Slobodno odmahujte rukom i mislite kako se to događa nekom drugom. Dehidratacija može da zadesi svakog u bilo koje vreme. Čim se količina vode u telu spusti za dva odsto (okvirno, za osobu od 50 kilograma to je oko litar vode koju treba da popije tokom prepodneva, što često ne učinimo ako smo u gužvi ili nemamo naviku da pijemo vodu), počinjemo da osećamo simptome dehidratacije. Prvo pati mozak - a posledica je glavobolja (tokom koje mozak uzima tečnost iz svojih tkiva), loše raspoloženje, smanjena koncentracija i pamćenje, loše donošenje odluka i umor.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.