Harmonija na poslu: vazduh

Ukoliko želite da smanjite stres koji doživljavate na radnom mestu, najbolji način da se to postigne je disanje punim plućima. Unesite u kancelariju saksiju neke sobne biljke, koja će pročistiti vazduh i ukrasiti prostoriju.

Prema dnevnoj mudrosti ajurvede, čitav svemir je satkan od pet elemenata: vode, vatre, etera, zemlje i vazduha. Ako unesete pravu dozu tih elemenata u svoje radno okruženje, povećaćete produktivnost i sreću.

U ovom tekstu predstavljamo vam vazduh, a o ostalim elementima moći ćete da čitate u posebnim postovima.

Unošenje prirode u kancelariju jeste jedan od najboljih načina da se smanji stres, poboljša raspoloženje i radna efikasnost i da se podigne nivo energije i otpornost na bolesti. Ne treba da se okružimo džunglom, dovoljne su tri 20-ak centimetara visoke saksije sa biljem, tvrdi se u istraživanju koje je sproveo tim profesorke Margaret Baršet sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju.

U istom istraživanju otkriveno je da sobno bilje može da snizi nivo toksina u vazduhu za čak 20 odsto, a druga istraživanja dodaju da može smanjiti umor, kašalj, upale grla i simptome prehlade za više od 30 odsto kao i učestalost izostanaka s posla za 60 odsto. Naime, vazduh u zatvorenim prostorima 5-10 je puta zagađeniji od vazduha napolju. Kod osoba koje uglavnom borave u zatvorenom prostoru mogu se pojaviti zdravstveni problemi poput kašlja, poteškoća s disanjem, astme i ostalih tegoba sa sistemom za disanje kao što su problemi sa krvnim sudovima (poput slabe cirkulacije).

Neki naučnici tvrde kako za pročišćavanje, obogaćivanje vazduha i održavanje optimalnog nivoa vlage u prostoriji nisu zaslužne same biljke, već mikroorganizmi koji žive na njihovom korenju, u humusu i zemlji u kojoj su zasađene. Ko god da jeste zaslužan, redovinim zalivanjem zahvalite toj prekrasnoj simbiozi što vam nesebično poboljšava kvalitet života.

Čini se da glavna prednost sobnih biljaka možda i nije u snabdevanju kiseo­nikom, koliko u uklanjanju ugljen-dio­k­sida, jer brojna istraživanja pokazuju visok nivo ugljen-dioksida (a to se često događa u zatvorenim prostorijama u kojima boravi više ljudi). Prema prof. Baršet, najobičnija biljka može u roku od 24 sata da ukloni 75 odsto čestica koje zagađuju gradski vazduh.

Željka Ciganović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.