Harmonija na poslu: vatra

Kao što Sunce proizvodi energiju koja je Zemlji neophodna, tako naša vatra stvara energiju u našim telima... Oslabljenost ovog elementa može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, zbog čega je važno izlagati se dnevnoj svetlosti.

Prema dnevnoj mudrosti ajurvede, čitav svemir je satkan od pet elemenata: vode, vatre, etera, zemlje i vazduha. Ako unesete pravu dozu tih elemenata u svoje radno okruženje, povećaćete produktivnost i sreću.

U ovom tekstu predstavljamo vam vatru.

Element vatre postoji zahvaljujući elementima prostora i vazduha i omogućava stvaranje topline i svetla. Kao što sunce proizvodi energiju za našu planetu, tako naša vatra stvara energiju u našem telu. Ona nam pomaže u varenju hrane, održavanju zdravlja kože, pokretanju intelekta, "dobijanju" ideja, percipiranju spoljašnjeg sveta, ukratko - energizuje i oživljava naše telo i um. Kad je imamo previše, u telu nam se nakuplja toplina i osim što teško podnosimo više temperature, možemo postati skloni zdravstvenim problemima poput prejakog izlučivanja želudačne kiseline, upala i raznih problema s kožom.

Na psihičkom planu, možemo da postanemo veoma uznemireni, ljuti, pa čak i agresivni. Upravo takvo ponašanje često pogoršava međuljudske odnose u radnoj okolini. Lek je prilično jednostavan - jedna do dve čaše vode koje će ugasiti vatru, kao na ognjištu.

S druge strane, ako je element vatre u telu oslabljen, često nam je hladno, postajemo bledi, usporava nam se varenje, a znojenje i mokrenje se znatno smanjuju. Tome možemo doskočiti puloverom, dodatnim čarapama i toplim napitkom.

Ali, kako nam tada ni intelekt ne funkcioniše onako kako bismo to mi ili naš šef želeli (um slabo prihvata nove informacije, postajemo mentalno tromi), treba malo da pojačamo vatru u sebi - šetnjama tokom dana, dodavanjem ljutih začina u obroke.

Jedan od aspekata elementa vatre jeste sunce i njegova energija, koje koristimo u obliku dnevne svetlosti i topline. Svi smo primetili kako se na prirodnom svetlu bolje orijentišemo i više smo motivisani, manje naprežemo oči i intenzivnije doživljavamo boje, a time i život oko sebe.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.