Etarska ulja za balansiranje sedme čakre: kruna duhovnog razvoja

Etarska ulja za balansiranje sedme čakre su ulja lavande, izopa i bosiljka.

Sedma ili temena čakra naziva se i krunska jer se nalazi na vrhu glave. U njoj su dominantne ljubičasta i bela boja, pa je u hindu tradiciji nazivaju „lotos od hiljadu latica“.

Na sanskritu je naziv za sedmu čakru sahasrara, što u prevodu znači „hiljadolisni, hiljadostruki“. Sedma čakra je centar prosvetljenja, čiste svesti i duhovnog razvoja. Ona određuje našu duhovnu energiju, sposobnost da se povežemo sa svojom pravom prirodom, odnos sa drugim ljudskim bićima, s višim nivoima svesti, univerzumom i Najvišim Bićem.

Kako da povratite ravnotežu u čakrama: kratak vodič kroz energetske centre i njihovo balansiranjKako da povratite ravnotežu u čakrama: kratak vodič kroz energetske centre i njihovo balansiranjNeravnoteža u svakoj čakri ima svoje karatkeristike i pokazuje se na različite nacine. Saznajte koje su to osobenosti svake čakre…

Na fizičkom nivou sedma čakra je povezana sa velikim mozgom, desnim okom, nervnim sistemom, hipofizom, kao i sa mnogim hormonskim procesima. Smetnje u funkcionisanju sedme čakre manifestuju se kroz probleme sa imunološkim sistemom, neurološkim ili hormonskim poremećajima, glavoboljom, migrenom, poremećajima sna i mentalnim bolestima.

Na emotivnom i mentalnom nivou disbalans sedme čakre ogleda se u osećaju straha, besmisla, bezvrednosti, praznine, usamljenosti, anksioznosti, depresiji, zaboravnosti, pesimizmu, pohlepi, materijalizmu i dugoročnom umanjenju kognitivne sposobnosti.

Etarska ulja izopa, bosiljka i lavande su neka od ulja koja se koriste za balansiranje i otvaranje sedme čakre. Etarsko ulje izopa jača imunitet, smiruje nervnu napetost, stimuliše um i poboljšava koncentraciju. Primenjuje se kod tegoba respiratornog sistema (astma, grip, groznica, kašalj, bronhijalni katar), virusnih infekcija (herpes i HIV virus), rana, modrica, glavobolje, migrene, reume, artritisa, hroničnog umora i stresa.

Naučite da se lečite kristalima: evo kako da izaberete lični kristal i iskoristite njegovu isceliteljsku energijuNaučite da se lečite kristalima: evo kako da izaberete lični kristal i iskoristite njegovu isceliteljsku energijuPostoji 9 različitih načina lečenja kristalima, a evo kako da izberete kristal za otvaranje određene čakre i naučite proces…

Izop je u našem narodu poznat još i kao miloduh. Predstavlja svetu biljku i pominje se u Svetom pismu. Naziv izop potiče od grčke reči „hyssopos“ i hebrejske reči „esob“ što znači sveta biljka. U jednom od psalama Starog zaveta, kralj David je rekao: „Očisti me izopom, i ja ću biti čist; operi me i biću belji od snega“. Biblijski junak imao je u vidu ne samo fizičko, već više duhovno čišćenje.

Etarsko ulje bosiljka ima stimulativno dejstvo i osnažuje umno i fizički zamoren organizam, pa se zbog toga naročito preporučuje kad je potrebno savladati mentalni umor, razbistriti misli, fokusirati se i održati pažnju, poboljšati koncentraciju i pamćenje. Naziv bosilja­k potiče od grčke reči „basileus“ – kralj. Smatra se takođe svetom biljkom, ima iscjeljujući, pročišćavajući i vrlo pozitivan fizički, suptilni i duhovni efekat na osobe i okruženje. Posebno se preporučuje protiv stresa, nesanice, glavobolja i migrena.

Etarsko ulje lavande jedno je od najblažih i najviše korišćenih ulja. Naziv lavanda potiče od latinske reči „lavare“ što znači pranje ili kupanje, ukratko, pročišćenje. Izvanredno dobro se meša sa ostalim uljima i može se nanositi na kožu u nerazblaženom stanju. Najdragocenija svojstva lavandinog ulja su njegova sposobnost uspostavljanja poljuljane fizičke i psihičke ravnoteže, ublažavanje glavobolje, migrene, nesanice i stresa. Cvetovi lavande imaju prelepu ljubičastu boju koja balansirajuće deluje na sedmu čakru.

Za balansiranje sedme čakre dodajte nekoliko kapi preporučenih etarskih ulja u posudu sa toplom vodom ili u aromalampu. U slučaju da niste u mogućnosti da se inhalirate, sipati 1-3 kapi preporučenih etarskih ulja na papirnu maramicu, pa snažno i duboko udahnite nekoliko puta. Takođe možete utrljati par kapi specijalne mešavine etarskih ulja za balansiranje sedme čakre direktno na teme glave ili ručni zglob.

Izvor: Lovesensa

Dr Nada Petrović

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.