Duži život uz više kretanja

Preporučuje se da svakih sat vremena prošetate barem minut.

Hoćete li svakodnevno da trčite u lokalnom parku, posećujete teretanu ili se okrenuti jogi kako biste bili zdravi i doživeli duboku starost, manje je važno. S obzirom na to da prosečni savremeni čovek malo vežba i slabo se kreće, stručnjaci se slažu da je bilo kakva fizička aktivnost dobra za zdravlje i dug život. Zapravo, ona je magični lek za gotovo sve zdravstvene tegobe.

Jedna od najvećih dobrobiti je u tome što pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa koji se stvara unošenjem brze hrane. Osobe koje redovno vežbaju i jedu brzu hranu imaju mnogo mekše krvne sudove od osoba koje se ne kreću, a takođe konzumiraju brzu hranu (naravno, to ne znači da oni koji redovno vežbaju mogu često da posećuju lance brze hrane).

Ako vam je priroda posla takva da po ceo dan sedite, a nakon toga se kod kuće odmarate sedeći i gledajuci TV, dobro će vam doći istraživanje nedavno objavljeno u Journal of the American College of Cardiology koje otkriva da oni koji van posla sede četiri ili više sati dnevno imaju 50 odsto veći rizik od umiranja od bilo kog uzroka nego oni koji sede manje od dva sata dnevno. Preporučuje se da svakih sat vremena prošetate barem minut. Svaki korak je važan u odnosu na 10.000 koraka koliko treba da pređemo dnevno. I šta je bolje nego - voditi psa u šetnju? Jedno novije američko istraživanje otkriva da su 34 odsto veci izgledi da će vlasnici pasa vežbati barem 150 minuta nedeljno u poređenju s osobama koje nemaju psa. Gotovo polovina od otprilike 2400 vlasnika pasa uključenih u istraživanje izjavila je da vežba barem pola sata dnevno pet dana nedeljno, dok je samo trećina onih koji nemaju psa vežbalo toliko dosledno. Takođe, tinejdžeri čije porodice imaju psa kreću se mnogo više od onih koje ga nemaju.
Željka Ciganović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.