Da li u svojoj kući imate tursko oko: evo šta zapravo ova amajlija privlači u vaš dom

Mnogi na putovanjima kupuju tursko ili "zlo oko" kao suvenir, a evo šta zapravo ovaj talisman donosi u vaš dom!

Oči su rečitije od usana, one su glas srca i u njima se oslikava naša duša. Kako se onda za neko oko može reći da je zlo? Može, ali samo ukoliko se radi o popularnom talismanu izrađenom od plavog stakla, koji je posebno na ceni u Turskoj i Grčkoj. Poznatiji i kao “tursko oko” ili “nazar”, ovaj suvenir se smatra moćnim sredstvom zaštite od uroka, ali i zlih pogleda.

Ovakvo verovanje nije vezano samo za Tursku. Naprotiv, smatra se da legenda potiče još iz perioda starog Egipta i Mesopotamije, pa ne čudi što se ovaj simbol može naći u mnogim domovima širom Sirije, Irana, Libana, Iraka, Avganistana i Azerbejdžana. Takođe, suveniri poznati po svojim koncentričnim krugovima ne moraju biti samo plavi, već se mogu naći primerci u beloj, crnoj ili zlatnoj boji.

10 moćnih amajlija koje treba da imate u kući: privlače najlepše stvari u vaš dom10 moćnih amajlija koje treba da imate u kući: privlače najlepše stvari u vaš domCrvena boja u domu donosi sreću, a Fatimina ruka nas štiti od uroka!

Značenje, naravno, ostaje nepromenjeno o kojoj god boji da se radi – tursko oko donosi sreću, postavlja se blizu kućnih vrata (kako bi “odmerilo” svakog posetioca), a majke širom Mediterana ga obavezno stavljaju pored bebinog kreveca kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih i potencijalno opasnih pogleda. Čest je detalj i u kancelarijama, kolima, na farmama – jednom rečju, svuda gde postoji “opasnost” da se neko previše “zagleda” u vašu imovinu!


Ipak, najzanimljiviji primerci Nazara se mogu naći upravo u Turskoj. Osim najučestalijih amajlija koje se izrađuju od ručno pravljenog stakla, mogu se naći i čitave kolekcije nakita ali i odeća sa ovim simbolom. Zanimljivo je dodati da je Nazar takođe zaštitni znak privatne turske avio-kompanije Fly Air.

Prema verovanju Turaka, treba se zaštiti upravo od onih lepih i upečatljivih očiju, posebno ukoliko su one pritom i plave boje. Koliko god plave oči delovale nežno ili atraktivno, u Turskoj se veruje da su one istovremeno nosioci negativnih emocija koje mogu lako poslati na vašu adresu. 

Ovaj cvet je magična amajlija: veruje se da svakome donosi ljubav i srećuOvaj cvet je magična amajlija: veruje se da svakome donosi ljubav i srećuVeruje se da je nastao iz Evinih suza - đurđevak je cvet sreće i ljubavi!

Prema verovanju tursko oko ima moć da sve negativne vibracije i pomisli odbije od vas, odnosno da ih “uhvati” a zatim rasprši. Tajna je u plavom “kamenu” koji se koristi za pravljenje ovih talismana sreće, a on je sastavljen od idealne kombinacije već pomenutog topljenog stakla, bakra, gvožđa, vode i soli. Ovaj zanimljiv spoj metala i minerala zaista deluje kao moćan štit protiv uroka!

Ukoliko se desi da u "borbi" protiv negativne energije nazar pukne ili se ošteti na neki drugi način – najbolje je na vreme ga zameniti novim komadom kako bi i dalje mogao nesmetano da vas štiti!

Prilagođeno sa: Simboli

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.