Cvetnim remedijama protiv sete i tuge

Nije dobro potiskivati tugu i braniti se od nje, ali depresija ne prolazi i može da nas na duge staze učini nemotivisanima za rad, za komunikaciju... Ona učini dalje življenje besmislenim.

Obe ove emocije imaju iste uzroke ili razloge, a to su gubitak nekoga ili nečega dragocenog ili bitnog i, drugi razlog je nemanje nečega što smatramo da nam je bitno.

I na jedan i na drugi razlog možemo da reagujemo ili tugom ili depresijom. Oba ova osećanja (neraspoloženja) spadaju u grupu negativnih emocija, za razliku od npr. radosti ili ponosa koji spadaju u grupu pozitivnih stanja.

Ali, postoji značajna razlika između tuge i depresije. Tuga je konstruktivno osećanje, spada u prirodna stanja duha, a to znači da se iz tuge izlazi spontano, kad tad prođe. Kao što je i san prirodno stanje – koliko god dugo spavali, sami ćete se probuditi, nisu potrebne intervencije drugih da se probudite, makar i posle 30 i više sati spavanja – buđenje spontano nastane. Tako je i sa tugom. Tuga je konstruktivna, tj. od pomoći, korisna je u svim situacijama gubitka (npr. voljene osobe). Tada nas tuga uspori, smanji potrebu za obilnom komunikacijom i akcijom i na taj način „prinudi” na poštedu. Pošteda nam je potrebna da se energetski oporavimo, prilagodimo novonastaloj situaciji i prihvatimo gubitak – ceo ovaj proces zove se „rad tuge”.

Zato je dobro otugovati svoje gubitke: nije dobro potiskivati tugu i braniti se od nje, nije ni zdravo. Setite se navedene paralele sa spavanjem. Kao što nam nije dobro posle neprospavanih noći i moramo to nekako da nadoknadimo – isto je i sa tugom, potrebna nam je da se konsolidujemo, oporavimo, povratimo posle nekog značajnog gubitka.

A šta je sa depresijom? Zašto nam ona nije od koristi? Zato što depresija ne prolazi, ona može na duge staze da nas drži nemotivisanima za rad, za komunikaciju... Ona učini dalje življenje besmislenim.

A „živeti se mora”... valjda zato da vidimo kako će priča da bude završena. Život ide dalje hteli mi to ili ne. Pošto je to činjenica, onda nas depresija u tome veoma ometa. U depresiji nema energetskog oporavljanja! Suština tog stanja je upravo nedostatak i pad energije. I – najčešće nam treba pomoć da se iz takvog stanja izbavimo!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.