Čudesni čajevi

Umirite čula i poboljšajte zdravlje blagotvornim napitcima

Dosadile su vam uobičajene vrste čajeva? Ovi predlozi umiriće vam čula i poboljšati zdravlje

Zima, glavno godišnje doba za ljubitelje čaja, produbljuje zadovoljstvo njegovog ispijanja. Ali crne, zelene i biljne varijante nisu jedine koje opijaju čula dok opuštaju telo i um. Grupa manje poznatih čajeva kao što su tulsi, yerba mate i pu-erh, takođe mogu da vas odbrane od mnogih sezonskih zdravstvenih problema. Da biste snizili stres, ojačali imunitet i energiju, olakšali tegobe posle obilnog ručka, pristavite ketl i nastavite da čitate.

Tulsi: ukrotitelj napetosti

Hvaljena kao jedna od najvitalnijih biljaka u ajurvedi (stari indijski medicinski sistem), tulsi je adaptogen, vrsta bilja koja pomaže telu da se adaptira na stres. „Ako se uzima svakodnevno, tulsi znatno opušta um i može da pomogne u upravljanju stresom“, kaže Reenita Malhotra, lekarka koja praktikuje ajurvedu i autorka knjige Inner Beauty. „Budući da ta biljka takođe odlično jača imuni sistem“, kaže Malhotra, „jedna šolja dnevno mogla bi da ojača vašu odbranu tokom sezone prehlada i gripa.“ Pored tih efekata, prema rezultatima istraživanja Univerziteta Baroda u Indiji, tulsi može da vam pomogne i da održite nivo šećera pod kontrolom.

Izvor. Pominjana i kao sveti bosiljak, ova indijska biljka povezana je sa slatkim bosiljkom koji se koristi za pesto i sos za testenine. Poslednjih godina ova „kraljica lekovitog bilja“ obično je dostupna u obliku čaja.

Tradicija. U hinduističkim ceremonijama, vernici su prinosili izdanke svete biljke tulsi bogu Višnuu. U ajurvedi praktičari je često prepisuju kao lek za bolje varenje i temperaturu izazvanu nazebom i gripom.

Ukus. Sladak i aromatičan ukus tulsija jedinstven je i podseća na ukus nane, sladića i karanfilića.

Saveti za pijuckanje. Nabavite tulsi u kesicama ili na meru u prodavnicama zdrave hrane. „Da biste dobili najbolji ukus, izmrvite tri lista svežeg tulsija, stavite u šolju proključale vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite“, predlaže Malhotra. (Da odgajite svoju sopstvenu biljku, potražite seme kod dobavljača kao što je horizonherbs.com.)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.