Ceremonija čaja

Ako dozvolite da vam dragoceni topli napitak razbudi čula, mogli biste da doživite mnogo više od opuštanja i smirenja. Usudite se. Probajte!

Ceremonija čaja

Ceremonija čaja

Šoljica čaja je najobičnija stvar na svetu, ali naizgled obična stvar može postati neobično iskustvo. O tome su govorili zen učitelji koji su, prema drevnim zapisima, ispijali čaj još pre četiri hiljade godina. Čaj može da postane put u relaksaciju, meditaciju i višu svest. Legenda kaže da su zen učitelji na pitanja svojih učenika o smislu života, raju i paklu, karmi i ponovnom rođenju odgovarali: „Zaboravi na sve, popij šoljicu čaja“. Ono što su pri tom mislili objašnjava duhovni učitelj Osho u knjizi Umetnost caja: „Umesto svih tih pitanja, postanite svesniji svega što činite. Unesite svesnost u jednu od najjednostavnijih stvari u životu, u pripremu i ispijanje šolje čaja. Budite u trenutku, uživajte u svojim čulima i onome što osećate, ne dopustite mislima da vas odvuku iz sadašnjeg trenutka.“

Ako razmišljate na taj način, čaj više neće biti tek topli napitak koji u obzir dolazi samo kad ste bolesni. A ako vam je zen previše apstraktan, zavođenje zasigurno nije. Setite se ceremonije čaja koju su tako senzualno i graciozno izvodile gejše neodoljivo privlačeći poglede gostiju. Sva njihova pažnja bila je oživljena. Prepoznajući tu moć čaja, nije ni čudno što su danas wellness centri smislili kako da je pretvore u zaradu. Mirisna šolja čaja uključena je u svaki ritual opuštanja. Uz nju ćete osetiti što se događa u telu nakon masaže. Čaj vas poziva da se vratite sebi i opustite, da osetite kako se njegova toplina širi od usta prema stomaku, kako vas krepi i razbuđuje. Treba ga ispijati polako. Brzo i ne možete jer ćete se opeći. Ćaj vas poziva da se saberete, da barem nakratko isključite druge nadražaje iz spoljašnjeg sveta i budete malo sebični, da biste već za trenutak dobili dovoljno energije za darežljivost.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.