Čarolija jutra

Ko rano rani... živeće srećnije i uravnoteženije. Čini vam se kako se nikada nećete otrgnuti iz ciklusa kasnog leganja i ustajanja u zadnji čas? Uz nekoliko saveta, možete se preporoditi!

Energetski stručnjak i Sensin kolumnista Mirko Vragović veliki je zagovornik ranog ustajanja. Kaže kako, prema drevnoj kineskoj medicini naše telo ima unutrašnji sat i, ako ga sledimo, imaćemo više energije i entuzijazma.

Jutro. Doba dana koje su opevali mnogi pesnici, slavili mnogi kojima noć ne prolazi lako, doba koje često donosi razrešenje nedoumica i jasniji pogled. Izreke poput "Jutro je pametnije od večeri", "Po jutru se dan poznaje" dugo su u našem narodu. Pa šta je tako posebno u jutru?

Na jutro možemo gledati kao na novi početak – i to u punom smislu reči. Noću se obnavlja vazduh u našoj okolini. Prirodna strujanja vazduha mešaju našu planetarnu supu koja nam donosi život i kad ujutro ustanemo, čeka nas sveža porcija dobro pripremljenog daha života – vazduha. Rano jutro je doba dana kada još nismo uspeli da upalimo sva naša staromodna vozila i njima zagadimo vazduh. Upravo je zato dobro rano ustati i napuniti pluća svežim vazduhom.

Meridijani

Analizirajući telo iz perspektive kineske medicine koja ga posmatra kroz prizmu energetskih tokova, jutro donosi telu nenadoknadive i precizno vremenski sinhronizovane procese. Naime, telo ima evolucijski vrlo pažljivo napravljen raspored koji mu osigurava efikasnost. Svaki fabrički pogon ima faze u jednom danu – od dnevne proizvodnje, večernjeg hlađenja pogona i pripreme za noćnu smenu i čišćenje, samo čišćenje i jutarnje paljenje pogona za ponovni dnevni rad. Kineska medicina podučava nas da se tako i u našem telu smenjuju procesi iz sata u sat, tačnije svaka dva sata.

Naše telo osim nervnog, limfnog i kardiovaskularnog sistema takođe sadrži i energetski sistem meridijana (ima ih 12), tumači kineska tradicionalna medicina. Meridijani su poput krvnih sudova – i baš kao što sudovi prenose životno važne materije krvlju, tako meridijani prenose životno važnu energiju od svakog našeg vitalnog organa i sistema do svake ćelije i organele, utičući na pravilan rad celog tela i razmenu materija u njemu. Kao i pomenuti fabrički pogon, i naše telo ima tačno namešten biološki sat koji otkucava i sinhronizuje različite procese s energijama prirode. Uprkos uvreženom mišljenju da postoje dnevni i noćni tipovi ljudi, ovaj biološki sat koji je u nama od praistorije ne dobija naredbe iz našeg mozga. Fine energetske vibracije kojima smo izloženi iz prirode daju takt našem motoru precizno poput Cezijevog atomskog sata koji može da zakasni jednu sekundu u milion godina.

Pa ipak, zbog modernog načina života u kome previše vremena provodimo u zgradama izolovani od prirodnih elemenata, svežeg vazduha i smene dana i noći, uticali smo na to da naše telo "ne čuje" dobro taj sat.

U jednom danu svaka dva sata smenjuju se periodi maksimalne i minimalne aktivnosti pojedinih meridijana. Ovi energetski putevi tada pojačano primaju i otpuštaju energiju, što snažno utiče na naše fiziološke procese. Prvi se u danu aktivira plućni meridijan, koji je aktivan između 3 i 5 ujutro. To je vreme zato idealno za energetske terapije isceljivanja pluća i vežbe disanja u prirodi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.