Alhemija parfema

Pođite na putovanje. Svežina verbene i limunske trave u kombinaciji sa notom đurđevka odvešće vas pravo u proleće.

Eterične, slatkaste, opojne supstance i aromatične mešavine oduvek su privlačile ljude. Aromatična ulja korišćena su za kosu i telo još u drevnom Egiptu pre više od 3 hiljade godina. Priče o zavodljivim mirisnim notama i parfemi istorijski su pratioci civilizacije. U reči "parfem" krije se latinsko poreklo "per fumum", što znači "kroz dim". Ipak tek u 17. veku, dobu mirišljavih dvorova i krinolina na kojima svaki sloj miriše na novo cveće, popularnost parfema se rascvetava.

Moderni parfemi su kompleksni, mešavine mnogih slojeva i mirisnih nota. Njihova struktura se često predstavlja putem mirisne piramide. Gornja nota sastavljena je od najprepoznatljivijih, energicnih sastojaka, njih prve osećamo i njihov miris je na početku najjači. Uglavnom je reč o mirisnim notama agruma, lavande, anisa i mente.  Srednja nota, čini srce parfema, obično je blago toplija, teža i dugotrajnija. Trenutno su najpopularnije čempres i orijentalne note.

Naposletku osnovna ili donja nota, sastavljena je od postojanih sastojaka. Oni na koži zadržavaju dugo vremena, dajući "dušu i karakter" samom parfemu. Za bazu parfema obično se koriste note drveta, iris, vanila i balzami.

Parfemi bude maštu. Kada pokušamo da opišemo parfem najčešće se u unutrašnjoj vizuelizaciji putem mirisa vraćamo na mesto odakle je parfem i potekao. Asocijacije su uvek jasne, miris talasa koji se raspršuje o mediteransko bilje i nezaustavljiva svežina. Nekad su to ljubičasta polja lavande, a u pozadini nežni cvet mandarine i njihov voćkasti blagi ukus. Oko parfema uvek postoji zaplet. Kreator komponuje priču oko centralne teme. Tu temu čine glavni akordi kompozicije koji će odlučiti koji će karakter parfem poneti, hoće li biti oštar, jak, senzualan, ženstven ili pak potpuno osvežavajući.

Parfemi su poput magije, ima u njima nečeg alhemijskog. Moć mirisa je u njihovom dejstvu na naš um i telo. Mogu delovati smirujuće i opuštajuće. Vode nas na putovanja, pa ukoliko u svojoj aromatičnoj kompozicijii nose začine ili sandalovinu začas ćete se naći negde na orijentu i postati istočnjačka zavodnica. Svežina verbene i limunske trave u kobinaciji sa notom đurđevka dovešće vam proleće. Nekada blagi i nenametljivi, čine lepim sam trenutak, nekad upečatljivi i jasni pa po njima pamtimo ljude i slike. Reski, urbani, slatkasti i zavodljivi mogu biti mladalački, damski, egzotični i otmeni, ženstveni ili muževni gotovo uvek svojim karakterom otkriće neke detalje u našem stilu i pokazati nešto o našem karakteru.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.