5 grešaka pri pranju zuba koje svi pravimo

Redovno pranje zuba prvi je uslov za lep osmeh, ali naše navike mnogo toga mogu da pokvare...

1. Koristimo previše tvrde četkice.

Da bismo sprečili oštećenje i povlačenje desni, treba da koristimo meke ili čak ekstra meke četkice za zube. Tvrde četkice dovode i do oštećenja gleđi što dalje prouzrokuje mrlje na zubima i preosetljivost. Turbo četkice se naročito ne preporučuju!


2. Previše pritiskamo četkicom zube dok ih peremo.

Ako se vlakna četkice uvijaju dok perete zube, sigurno je da pritiskate suviše. Zubari kažu da posledice takvog pranja najčešće vide kod svojih pacijenata izrazitog temperamenta - prejak pritisak i energično trljanje dovode do povlačenja desni i oštećenja gleđi. Naslage na zubima (plak) jesu lepljive ali ne i tvrdokorne pa je dovoljno da "očetkate" zube, nije potrebno da ih ribate.

3. Ne poštujemo pravilo o dvominutnom pranju zuba.

Svi zubari sveta slažu se u jednom - bez dva minuta, posao nije gotov. Ako vam je lakše da se orijentišete u vremenu, zamislite da je usna duplja podeljena na četiri dela: gore, dole, levo i desno. Svakom "sektoru" posvetite 30 sekundi i imajte na umu da vreme uvek teče sporije kad radimo nešto dosadno.

4. Ne obraćamo pažnju na jezik.

Ne zaboravite da se na jeziku talože naslage posle svega što pojedemo i popijemo, a time stvaramo sjajnu podlogu za bakterije koje mogu da izazovu karijes, gingivitis i loš zadah. Zato treba očistiti četkicom i gornju i donju površinu jezika.

5. Držimo četkicu u kutiji za put.

Ako ste pomislili da ćete time zaštititi četkicu od mikroba, u velikoj ste zabludi. Zapravo je zatvaranje četkice u kutiju čini pogodnom za bakterije. Još jedna greška je pranje četkice u mašini za sudove - oštećena vlakna više nisu zgodna za čišćenje površine zuba.

Kristina Ivanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.