3 načina zaštite od ešerihije koli

Bakterija koja je najčešći uzročnik urinarnih infekcija - ešerihija koli posebno ugrožava žene i trudnice, a seksualni odnosi i nepravilna prateća higijena glavni su „okidači" za nastanak oboljenja.

Bakterijske infekcije se „useljavaju" nečujno, tako da pacijent u početku nije ni svestan da je oboleo. Ako se na vreme ne leče mogu da izazovu ozbiljne komplikacije. Upravo takva je ešerihija koli, koja je najčešći uzročnik urinarnih infekcija i kod oba pola.

- Javlja se od najranijeg detinjstva do pozne starosti. Ipak, češće je prisutna kod žena jer je njihova uretra kraća, dužine svega dva i po do tri santimetra. Češća je kod trudnica nego drugih žena zbog opuštenosti urinarnog trakta. Ešerihija ima 150 podtipova, a najčešći su uzročnici iz O grupe. Ovo je, naravno, važno prilikom određivanja prave terapije u lečenju - naglašava dr Milutin Kozomara, specijalista urologije iz Kliničkog centra Srbije.

Simptomi infekcije su izraženo bolno mokrenje sa peckanjem, kao i učestali bol u samoj mokraćnoj bešici. Nagon za mokrenjem je vrlo čest, tako da osoba ni trenutak ne može da sačeka. U mokraći može da se javi i krv, a ako se infekcija proširi na bubrege, onda se javlja bol u slabinskom delu, povišena temperatura, malaksalost, povraćanje.

Zbog dužine uretre ova vrsta infekcije uglavnom zaobilazi muškarce. Češće je izražena kod starijih pacijenata, zbog opstruktivnih bolesti, kao što je uvećanje prostate ili suženje uretre. Kod sužene uretre bešika se otežano prazni, pa u njoj uvek postoji zaostatak urina, što je savršeno mesto za razmnožavanje ešerihije. Infekcija je češća i kod osoba sa kateterom, kao i kod dijabetičara.

Infekciju ešerihijom koli mogu da dobiju i veoma mala ženska deca usled loše higijene. Da bi se infekcija izbegla detetu treba redovno da se menjaju pelene i obavezno da se u genitalnom predelu briše od napred prema pozadi. Mala deca stanje infekcije izražavaju plačem, a ponekad je prisutna i povišena temperatura. Kod muške dece infekcija je ređa, ali može da se javi kod dečaka sa fimozom, gde nije moguće da se povrati kožica penisa.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.